Home Vijesti Pašalić: Kroz instituciju Zaštitnika građana za 10 godina prošle samo 352 pritužbe...

Pašalić: Kroz instituciju Zaštitnika građana za 10 godina prošle samo 352 pritužbe građana Novog Pazara

364
0

U okviru kampanje „Dan Zaštitnika građana“ u Novom Pazaru  pritužbe građana Ombudsman i saradnici primali su do 15 sati u Narodnoj biblioteci Dositej Obradović.  Najviše se žale na socijalna i ekonomska pitanja, imovinsko pravne odnose, tražeći i zaštitu ljudskih prava.

Prema riječima Zaštitnika građana Zorana Pašalića kroz ovu instituciju za 10 godina koliko postoji prošle su samo 352 pritužbe građana iz Novog Pazara, što je mala brojka u odnosu na ostale gradove u Srbiji.

– Ja zaista pozivam građane Novog Pazara i uopšte ove regije da se obrate Zaštitniku građana pismenim ili putem elektronskih sredstava. Ako ne računate sudove i pravosuđe sve drugo možemo uzeti u rad. Ako mi u konkretnom slučaju nismo nadležni za konkretan slučaj svakako ćemo uputiti građanina i pratiti rad te institucije da li je postupila po pritužbi građana, kaže Zoran Pašalić Zaštitnik građana.

Prema njegovim riječima, suština dolaska je primiti pritužbe i riješiti ih s lokalnom samoupravom, ali i probleme koji izlaze iz nadležnosti postaviti kao teme. Gradonačelnik Biševac upoznao Pašalića s problemima građana i saradnji institucija na lokalnom i republičkom nivou.

-Bilo je niz tema. Jedna od njih bila je i nacionalna zastupljenost građana Novog Pazara po nacionalnoj strukturi u određenim republičkim institucijama i nekim problemima vezanim za Grad Novi Pazar. Nama je cilj da Gradska uprava zajedno s institucijom Zaštitnika građana te probleme rješava, sagleda i pomognemo građanima da ostvaruju svoja prava koja su im i zakonom zagarantovana, ističe Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

Pravnici Stručne službe Zaštitnika građana sutra će, kako je najavljeno, razgovarati s građanima Sjenice od 10 do 16 sati u biblioteci „Muhamed Abdagić“.