Home Rubrike Vijesti Dostupnost i kvalitet zdravstvenih usluga jedan od najvećih problema starijih žena u...

Dostupnost i kvalitet zdravstvenih usluga jedan od najvećih problema starijih žena u Srbiji

456
0

Svoje zdravstveno stanje kao loše ili veoma loše procenjuje duplo više starijih žena u Srbiji nego u Evropskoj uniji. Čak 86% ispitanica smatra da se zdravstveni radnici prema njima, zbog starosti, ophode sa manje poštovanja u odnosu na druge pacijente. Da nisu mogle da koriste usluge zdravstvene zaštite u poslednjih 12 mjeseci, iako su im bile potrebne, navelo je skoro sedam odsto ispitanica. Kao osnovne razloge žene navode preduge liste čekanja na uslugu i to što nisu imale finansijskih sredstava, dok je nešto više od 13 odsto izjavilo da im je ljekar predaleko.

Stariji pričaju i o tome da često čekaju na specijalističke preglede, a kada ih sačekaju, od ljekara mogu da dobiju uputstvo da im se obrate u okviru privatne prakse, za šta nemaju novca. Starije žene isto tako navode da često nemaju dovoljno sredstava da kupe sve lijekove koji su im potrebni, pa terapiju nekada uzimaju ili nedovoljno redovno ili ne uzimaju predviđene doze. Kao razlog za to navode i to što ljekari prepisuju lijekove koji se plaćaju, iako postoje besplatni lijekovi iste namjene.

Prema podacima Popisa stanovništva iz 2011. godine, u Republici Srbiji živi oko milion 250 hiljada starijih, od čega žene čine 57% populacije starosne dobi od 65 do 79 godina i čak 63% populacije starije od 80 godina. Danas u Srbiji živi duplo više osoba starijih od 85 godina nego prije samo pet godina. Produženje životnog vijeka je jedno od najvećih dostignuća današnjice, ali je ovaj trend, kako na globalnom nivou tako i u Srbiji, postavio nove izazove za društvo.

SANA / Foruminfo.rs

Previous articlePašalić: Kroz instituciju Zaštitnika građana za 10 godina prošle samo 352 pritužbe građana Novog Pazara
Next articleMinimalac će biti veći bar za deset odsto