Svim penzionerima pomoć po 5.000 dinara

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Najstarijim sugrađanima oko 1. decembra stiže jednokratna novčana nadoknada, sredstva su obezbeđena. Očekuje se i novo povećanje 1,7 miliona penzija najkasnije do 1. januara sledeće godine.

Svi penzioneri u Srbiji, bez obzira na visinu primanja, oko 1. decembra dobiće jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 5.000 dinara.

Iz budžeta će za 1,7 miliona penzionera biti odvojena suma od blizu 85 miliona evra. Da će penzioneri dobiti pomoć, ali i novo povećanje penzije najkasnije do 1. januara, rekao je u nedelju na Glavnom odboru SNS predsednik Aleksandar Vučić.

Iako još nije definisano koliko će tačno povećanje penzija iznositi, prema ranijim računicima stručnjaka, ali i najavama predsednika Vučića i ministra finansija Siniše Malog, trebalo bi da bude u proseku najmanje od pet do šest odsto. Takođe, razmatra se i primena novih propisa, tačnije švajcarske formule za obračunavanje, kojom bi penzije bile uvećane za oko šest odsto, a kupovna moć najstarijih sugrađana bila veća za oko tri i po odsto.

Švajcarski model podrazumeva da penzije rastu po principu usklađivanja sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade. Po tom modelu, ukoliko je prosečna penzija 26.300 dinara, penzioneri bi mogli da očekuju 1.315 dinara više.

Predsednik Vučić je u nedelju ponovio da će se plate i dalje povećavati.

To znači da će, kao i prošle i pretprošle godine, biti opet uvećane – rekao je Vučić. – Verujem da ćemo taj trend uspeti da nastavimo, čuvajući zdrav ekonomski sistem i da ne povećavamo javni dug.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / Novosti.rs

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img