Home Vijesti Priča o bošnjačkom umjetniku plemenite loze

Priča o bošnjačkom umjetniku plemenite loze

1100
0

Biti Bošnjak najveće je priznanje, jer kada za nekoga kažete:”On je Bošnjak”, to često ne označava samo njegovu nacionalnu pripadnost, već je sinonim za svestranost. Da je tako primjer je jedan mladi čovjek, porijeklom iz plemenite loze Kardovića. Od pradjeda mula Jakupa-ef. Kardovića, velikog sandžačkog junaka potomstvo ne može biti mnogo drukčije.

Selver Kardović rođen je 1990. godine u Rožajama u dijelu Crne Gore zvanom Južni Sandžak.
Srednju umjetničku školu “Petar Lubarda” završio je na Cetinju, a Fakultet likovnih umjetnosti, odsjek slikarstvo na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, u klasi svima poznatog prof. dr. Mehmeda Slezovića.

Sa 13 godina imao je prvu samostalnu izložbu u rodnom Rožaju. Nije ni slutio da će slikarstvo postati njegov način življenja, ali, nije mogao pobjeći od sudbine! Jer, vrlo brzo, slikarska platna, boje i kistovi postali su njegovo svakodnevno okruženje, a on vlasnik unikatnog, pamtljivog i prepoznatljivog slikarskog rukopisa.

Kroz svoj rad i djelo postao je član brojnih likovnih klubova i udruženja, od kojih posebno ističe da je član likovnog kluba “Kula”, te Udruženja umjetnika Crne Gore. Kao pero lahke ruke, velikog talenta i smisla za sliku i umjetnost samostalno je izlagao u galeriji Centra za kulturu u Rožajama, galeriji Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, galeriji Velimir Leković u Baru, hamamu Gazi Mehmet-paše u Prizrenu, galeriji Centra za kulturu u Kavadarcima, te galeriji KIC-a Malesia Tuzi u Podgorici i na trgu Mula Jakup- ef. Kardovića u Rožajama.

Imao je preko 50 kolektivnih izložbi u Crnoj Gori i inostranstvu. Bio je učesnik mnogih internacionalnih ART simpozijuma.

Pored svih uspjeha, sa svojim ocem i bratom vodi jedan od najljepših etno restorana u Rožajama, uz samu obalu rijeke. Prije nekoliko dana proslavio je i sedam godina braka sa suprugom Nerminom, čiji su plod dvoje divne djece sin Ali i kćer Ena.

Ovog mladog umjetnika uvijek ćete vidjeti nasmijanog i pozitivnog. Kreator je mnogih pozitivnih stvari, a svoje domaćinske i organizacione vrline posebno je istakao kada je na sebe preuzeo zahtjevno breme organizacije cijelog snimanja video spota za Kasidu Mula Jakupu-ef. Kardoviću, njegovom pradjedu, gdje je trebalo obezbijediti nekoliko lokacija, gotovo stotinu glumaca i autentične stvari iz tadašnjeg vremena.

Ono što je došlo kao kruna i jedno veliko priznanje njegovom radu jeste “ Sedma internacionalna umjetnička kolonija” u Sarajevu na kojoj su izlagali samo najveći iz regiona i cijele Evrope na temu Sevdah. Kroz posljednji ciklus koji je uradio predstavio je bošnjačku narodnu, odnosno gradsku nošnju. Simbolično, nazvao ga je “Fermen”. Glavni mu je cilj, kako kaže, doprinijeti da se sačuva bošnjačka kultura i svijetom promovira.

Osim tradicionalnog,  praktikuje i angažirano slikarstvo. Kroz diplomsku izložbu “Rascjep” prikazao je stanje duha modernog čovjeka.

U Skoplju je povodom sjećanja na 11. juli i srebrenički genocid, u organizaciji Bošnjačkog vijeća u Makedoniji, na gradskom trgu, izveo umjetnički performans u znak sjećanja na žrtve.

Za sve ljubitelje umjetnosti i najava da će cijlus slika “Fermen” biti izložen u dopunjenom izdanju u KIC-u “Budo Tomović” u Podgorici 17. septembra.

Za sve što je postigao zahvalan je Bogu i porodici koja je uvijek uz njega. Patrijarhalni odgoj i poseban pristup i šansa da ostvari svoje snove doprinijela je tome da bude svjetski, a opet čovjek koji će zauvijek ostati brižan suprug i roditelj, te pokoran i poslušan sin. Čovjek sa dušom talentovanog dječaka iz plemenite loze uvijek će vam rado otvoriti vrata svog doma, bratski dočekati i izgrliti i kao pravi domaćin ispratiti. Lik i djelo pradjeda mu Mula Jakup-efendije još uvijek živi i prisutno je, a da nikada neće umrijeti dokaz su Selver i njegova porodica.

SANA – Hamza Škrijelj