Home Vijesti Nastavljeno suđenje za zločin u Štrpcima

Nastavljeno suđenje za zločin u Štrpcima

275
0

Ispitivanem svjedoka Pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu nastavljeno suđenje za zločin u Štrpcima. za otmicu 20 civila nesrpske nacionalnosti, 19 Bošnjaka i jedno lice čiji identitet još nije utvrđen, iz voza Beograd – Bar 1993. godine. Svjedok Marko Plazinić kaže da je vidio kako ljudi obučeni u maskirne uniforme iz dijela voza u kojem je on bio, izvode tri muškarca. Dodao je da ne zna šta se desilo s njima.

Prema njegovim riječima, iza zgrade je bio parkiran vojni kamion, ali on ne zna da li su lica izvedena iz voza uvedena u taj kamion. Svjedok Radenko Grujičić, kondukter u tom vozu, istakao da je voz stao u Štrpcima, a da je on izašao nakon dvije minute po službenoj dužnosti da vidi šta se dešava. Pitao je dva čovjeka u uniformama zašto je voz stao, a jedan od njih mu je repetirao pušku na grudi. Svjedok kaže da se mnogo uplašio i da je „osijedio preko noći“. Nije mogao reći koliko su lica izveli iz voza, ali je dodao da su sve bili muškarci.

Svjedok Željko Šalipur u to vreme bio je pripravnik u policijskoj stanici u Užicu. Krenuo je u policijskoj uniformi za Priboj. Rekao je da su i njega lica u uniformama legitimisala, odnosno da su mu tražili ličnu kartu. Šalipur je naveo da je ozbiljno shvatio situaciju, pa nije mrdao s mjesta, ali da je vidio kako su kroz hodnik voza vodili jednog muškarca.

 

Dok je isipitivan svjedok Zoran Udovičić, klima u sudnici 4 bila je prilično bučna, tako da publika nije bila u mogućnosti da najbolje čuje šta je ovaj svjedok rekao. Svedok Vladan Tucović, bio je jedan od mašinovođa u vozu. Rekao je da je grupa maskiranih lica zaustavila voz na 25 minuta. I on je vidio parkiran kamion iza stanice. Istakao je da je u vozu vidio jednog tamnoputog muškarca.

 

Naredno suđenje pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zakazano je za 24. septembar.