Obilježena 27. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Postrojavanjem demobilisanih boraca Armije RBiH u Memorijalnom kompleksu Kovači obilježena je 27. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko istakao je da je ova godišnjica u vrhu prioriteta kad je riječ o obilježavanju značajnih događaja koja su upriličena u protekla četiri mjeseca.

“Ono što me danas posebno raduje jesto to što je veliki broj mladih ljudi ovdje, često ističem da ratnim vojnim veteranima ne trebaju posebna podsjećanja da se sete svojih kolega, to je nešto sa čim mi živimo svaki dan, ali mlade generacije treba da budu ovdje, da budu svedoci svega onoga što se desilo, da od nas starijih uče šta je to bila, koja je žrtva podnesena da bi danas imali mir i slobodu, samo sa jednim jedinim ciljem, da se više nikada i nikome isto zlo ne ponovi. Kažu da je historija najbolji učitelj za one koji na pravi način prezentuju, mi želimo da je prezentujemo na taj način da naše nove generacije isključivo odrastaju u miru i slobodi.”, istakao Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo

Među bivšim pripadnicima Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH, a 19 ratnim priznanjem Srebreni štit.

Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, 2010. Prvom korpusu Armije RBiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva.

Programom obilježavanja godišnjice odana je počasti šehidima i poginulim borcima i položeno je cvijeća na mezarju kod Alipašine džamije te na grobljima Lav, Stadion, Sveti Josip, Sveti Marko, a održan je i mimohod od Trga Prvog korpusa ARBiH do Memorijalnog centra Kovači. Također, održana i Akademija u Amfiteatru Memorijalnog kompleksa Kovači.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / Face / FOTO – FENA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img