U petak, 30. augusta 2019. godine sa zalaskom sunca nastupa Nova 1441. hidžretska godina

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa zalaskom sunca, večeras će nastupiti 1. muharrem nove 1441. hidžretske godine. Čestitku muslimanima uputio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Ističe, Ovih dana kada se muslimani i muslimanke prisjećaju hidžre posljednjeg Božijeg poslanika i prvih muslimana iz Meke u Medinu, još jednom se podsjećaju da je život na ovom svijetu satkan od kušnji i spremnosti da na njih odgovore. Čovjek je, dodao je reisu-l-ulema, u stalnoj hidžri od rođenja, od prvih koraka koje napravi, preko doma koji napusti, pa sve dok ne prođe kroz vrata vječnosti i vrati se u svoj prvobitni dom za koji je i stvoren.

– Zato smo mi kao ljudi u neprestanom kretanju. Ali da bi naš hod i naše kretanje bilo hidžrom, ono mora biti iz lošijega ka boljem, od zla ka dobru, od grijeha ka Božijem zadovoljstvu, od nepravde ka pravdi, od neslobode ka slobodi – kazao je reisu-l-ulema Kavazović u čestitki.

 

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, Medžlis Islamske zajednice Novi Pazar povodom nastupanja Nove Hidžretske godine organizira predavanje na temu „Hidžra pouke i poruke“ u nedjelju, 1. septembra nakon akšam namaza u Hadži Mehovoj džamiji. Gost predavač je glavni imam Medžlisa Novi Pazar dr. Enver ef. Omerović.

Da podsjetimo, hidžra je preseljenje Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu. Za muslimane je hidžra jedan od najznačajnijih datuma u historiji ne samo islama, nego i čovječanstva.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img