Home Vijesti Poziv za dijalog mladih iz različitih nacionalnih zajednica

Poziv za dijalog mladih iz različitih nacionalnih zajednica

281
0

Akademska inicijativa „Forum 10“ objavila je poziv namijenjen mladima iz dva regiona, Sandžaka i juga Srbije, u okviru projekta „Regionalna inicijativa mladih za integraciju“ u cilju uspostavljanja dugoročne platforme za dijalog.

Koordinator projekta istakao da je ideja projekta da okupi novu generaciju mladih ljudi koji dolaze iz različitih zajednica koji će kroz dijalog iznijeti svoje stavove o aktuelnim problemima sa kojima se suočavaju njihove zajednice.

„Cilj projekta je da doprinese podsticanju dijaloga prije svega među mladim ljudima koji su društveno aktivni u oba regiona, o tome kako oni vide probleme sa kojima se suočavaju oba regiona u ovom trenutku, tu prije svega mislim na probleme koji koje imaju nacionalne manjine koje žive u tim regionima ali sa druge strane i kako vide budućnost odnosa u ovoj zemlji spram nacionalnih vlasti, spram većinske zajednice koja također ovdje živi, to je neki naš pokušaj da pružimo podsticaj dijalogu.“, istakao Teo Taraniš

Poziv je otvoren do 20. septembra za 20 mladih iz srpske i bošnjačke zajednice iz Sandžaka i 20 mladih srpske, albanske i romske nacionalne zajednice sa juga Srbije.

Program je namenjen studentima diplomskih i postdiplomskih studija, mladim aktivistima političkih stranaka i organizacija civilnog društva i novinarima, a podržan je od Fondacije za otvoreno društvo.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA