Home Vijesti MDULS: Inicijativa za specijalni status Sandžaka bez pravnog dejstva, raspušten IO BNV

MDULS: Inicijativa za specijalni status Sandžaka bez pravnog dejstva, raspušten IO BNV

380
0
Ministarstvo obilo Inicijativu BNV-a

Tokom maja mjeseca BNV pokrenulo je “Inicijativu za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak”. Tom prilikom zatraženo je od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da država Srbija uspostavi specijalni status za Sandžak, koji će vršiti funkcije državne vlasti, preko organa Sandžaka i preko organa u opštinama u njegovom sastavu. Teritorija Sandžaka bi, prema inicijativi BNV-a, obuhvatala područja opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje, čime bi se predviđalo da Sandžak može stupiti u međunarodne odnose kada su u pitanju naučno-tehnička saradnja, kulturno-prosvjetna, ekonomska saradnja “i druge oblasti predviđene ovom Inicijativom”. Prava i obaveze Sandžaka bi se, prema ovoj inicijativi, regulisale “Ustavom Sandžaka”.

S’ tim u vezi, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ocijenilo je da inicijativa Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) za rješavanje statusa Bošnjaka i regije Sandžak nije u skladu sa Ustavnim i zakonskim odredbama kojim se uređuju oblasti djelovanja nacionalnih savjeta nacionalnih manjina. To ministarstvo je u odgovoru BNV-u navelo da je Ustavom Srbije propisano da pripadnici nacionalnih manjina mogu izabrati nacionalne savjete radi ostvarenja prava na samoupravu u kulturi, obrazovanju, obavještavanju i službenoj upotrebi jezika i pisma, a da je Zakonom o savjetima uređeno ostvarivanje ovlašćenja u tim oblastima.

“Uvidom u dostavljenu dokumentaciju utvrđeno je da Inicijativa sadržinom izlazi iz okvira Ustavom propisanih oblasti u kojima nacionalni saveti mogu da deluju i u kojima predstavljaju nacionalnu manjinu, kao i zakonom poverenih ovlašćenja u tim oblastima i po svojoj prirodi je politički akt”, navodi se u odgovoru koji je potpisao ministar Branko Ružić I zaključuje da zbog nepravilnosti u radu Izvršnog odbora ministarstvo donosi rešenje o prestanku mandata članovima tog organa.

Nakon odgovora koji je potpisao ministar Ružić, prenosi Radio Sto Plus, uslijedila žustra reakcija predsjednice BNV-a Jasmine Curić u kojem traži od ministra da, kako kaže, poštuje izbornu volju građana. U svom protest još I navela da minister Ružić pokušava onemogućiti Bošnjacima i BNV da koriste, kako ističe, Ustavom i zakonima garantovana prava.

“Imajući u vidu da ste visoki funkcioner političke stranke koja je direktno odgovorna za neprijateljstvo i zločine nad bošnjačkim narodom u Bosni i Sandžaku, zabrinjava nas Vaša očigledna namera da pripadnicima bošnjačkog naroda suspendujete pravo da legalnim putem reše pitanje svog statusa, unaprede svoj položaj i prava, te očuvaju identitet”, poručila je Curić Ružiću.

Komentar I od strane liste “Za Bošnjake, Sandžak I Muftiju”, opozicione liste u Vijeću. Ovo je, navodi dr. Jahja Fehratović, očekivana odluka, ali da ona predstavlja još jedan vid licemjerstva pred očima javnosti.

“Ova odluka Ministarstva donekle je bila I očekivana, međutim mi smo očekivali da se ono još mnogo prije ono oglasi još kada smo podnoslili prijave za neregularnost prve I druge sjednice BNV-a. Tada smo se uvjerili da u Ministarstvu postoje određeni korumpirani slojevi koji su za rad svojih ličnih interesa radili ono što je, prije svega, na štetu interesa Bošnjaka. I ova odluka da se raspusti Izvršni odbor, a da se ostavi ono što je najbitnije, a to je predsjedništvo I to baš oni koji su podnosili I podnose te inicijative je pomalo licemjerna. Naravno, vidjećemo u kojem će se smjeru sve to odvijati. Ovo sve liči na šminkanje kako bi se izišlo iz jedne situacije koja nije nimalo lagodna ni za aktere niti za državu”, poručio je dr. Jahja Fehratović.

On smatra da je ovakav čin još jedna vrsta, kako ga karakteriše, kompromisa između dvije liste sa čela BNV-a I određenih dijelova ministarstva. Reakcija je trebala uslijediti još tokom prvih sjednica, kada su očigledne bile nepravilnosti u radu Vijeća.

“Vidimo da je I ovo neka vrsta kompromisa između ovih dviju lista i određenih dijelova Ministarstva, jer da nije kompromisa sigurno bi se djelovalo još za vrijeme konstitutirajuće sjednice, a onda I one prve sjednice, jer je tad abilo mnogo više nepravilnosti, kršenja procedura I problema koji su onda izazvali čak I nasrtaje na pojedine izabrane vijećnike, pa ste vidjeli zabranu medijima da prisustvuju sjednicama, ali Isto tako I napada na medije I tako dalje. Zato ne očekujemo da će se ovdje nešto posebno dogoditi”, istakao je dr. Fehratović.  

Ministarstvo navodi da Inicijativa ima i formalne nedostatke i to jer ju je donio Izvršni odbor kojem nacionalni savjet nije povjerio mandat za donošenje takvih odluka. Pored toga, navode u ministarstvu, Inicijativa nije razmatrana, niti usvojena na prvoj narednoj sjednici BNV-a.

 

SANA – Hamza Škrijelj