Home Vijesti SDA Konferencija za medije: “Sandžak pripada njegovim građanima”

SDA Konferencija za medije: “Sandžak pripada njegovim građanima”

320
0

Na današnjoj konferenciji za medije Stranke demokratske akcije Sandžaka govorio je dr. Sulejman Ugljanin, predsjednik te Stranke. U okviru proslave 29.-te godišnjice Stranke demokratske akcije Sandžaka, Skupština Stranke, jednoglasnom odlukom 800 zastupnika usvojila je Platformu za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak. Ova Platforma, između ostalog, kako kaže Ugljanin, predstavlja i odgovor na pitanje kako i na koji način Sandžak vratiti narodu kome pripada i koji jedini polaže pravo na njega nakon 100 godina okupacije od strane velikosrpskih jastrebova u pokušaju stvaranja “Velike Srbije”.

“Ružić zloupotrebljava svoj ministarski položaj, pokušava različitim polu-istinama, polu-formulacijamaniz zakona o manjinama ali i drugim zakonima, želi Bošnjake predstaviti kao Srpsku manjinu. Nisu uspeli da izvrše etničko čišćenje Sandžaka u 100 godina i kroz okupaciju, i sada bi da se Bošnjaci proglase Srpskom manjinom i time da steknu pravo na Sandžak. To je nemoguće. Mi nećemo dozvoliti nikakvog nasilje, niti ćemo dozvoliti da ti “velikisrpski jastrebovi”, organizuju nasilje na ovim prostorima. Mi ćemo se potruditi da budu organizirani izbori”, kazao je Ugljanin.

Dodaje da oni insistiraju na onome što je sadržano u platformi stranke, a to je organizovanje izbora za organe Sandžaka, kao i definisanje jedinstvenog medijskog prostora Sandžaka al ii da više neće ćutati nikome.

“Doveli su nas u situaciju da kažemo da Stranka Demokracke Akcije Sandžaka prekida svaki mogući vid, na svim poljima, komuninaciju, i sa Dačićem i sa Ružićem. Dok ne isprave preko medija ovo zlo koje nanose svojim izjavama a na funkcijama ministara. Mi nećemo prećutno odobravamo nuihov nastavak genocida nad Bošnjacima Sandžaka”, završava Ugljanin.

On se nada da će Evropska unija, Ujedinjene nacije, medjunarodna zajednica i “normalne snage” u Srbiji na idućim izborima imati razumevanja i da će gradjani Sandžaka konačno uspostaviti vlast na tom prostoru, na kome su autohtoni.

SANA