Home Vijesti Polaznici ljetnjeg kampusa “Upoznajmo zavičaj” posjetili Maticu Bošnjačku i Sandžak Televiziju

Polaznici ljetnjeg kampusa “Upoznajmo zavičaj” posjetili Maticu Bošnjačku i Sandžak Televiziju

617
0

Treća grupa polaznika ljetnjeg kampusa pod nazivom „Upoznajmo zavičaj“ koji se održava u Bošnjačkom kulturnom centru Sandžak u Petnjica posjetili su Maticu Bošnjačku kao i Sandžak televiziju, gdje su imali priliku da se upoznaju sa načinom rada i funkcionisanja.

Predsjednik SPP-a, akademik Muamer Zukorlić održao je predavanje polaznicima ljetnjeg kampusa ističući da su učesnici ovog kampusa dokaz da je najkvalitetnije zajedništvo ono koje se gradi oko određenih vrijednosti.

“Nekada smo mi nužno zajedno sa nekim ili pored nekoga u određenim državnim ili nekim drugim sistemskim okvirima ali evo ovo je zapravo dokaz da Bošnjaci mogu, uprkos činjenici da se nalaze u više država, očuvati, unaprijediti i afirmisati svoje jedinstvo i svoju povezanost.”, istakao akademik Zukorlić.

Organizator istakao da ljetni kampus uspješno privode kraju te da je zadovoljan kako je sve proteklo.

“Sa ovom grupom učesnika omladinski ljetnji kampus se završava. Kroz omladinksi ljetnji kampus u Petnjici u Bošnjačkom kulturnom centru Sandžak prošlo je oko 70 učesnika koji su imali predavanja iz bosanskog jezika, bošnjačke kulture i duhovnosti a imali su naravno i sportske aktivnosti kao i slobodnih aktivnosti. Svi su učesnici zadovoljni, bile su grupe iz Skoplja, Sarajeva, Njemačke, Slovenije, Luksemburga, Prijepolja, Bijelog Polja.”, kazao Almir Muratović.

Profesori koji predvode omladince zadovoljni uslovima i organizacijom.

“Naišli smo na dobro gostoprimstvo, smješteni smo u jednom etno selu Vrelo. Naše aktivnosti će se proširiti, već smo u kontaktu sa našim domaćinom koji je predložio a mi ćemo prihvatiti i nadam se u budućem vremenu te aktivnosti proširiti, biće to obostrano, posjećivat ćemo se i u Sarajevu i u Petnjici.” 

“Na poziv ovog kampusa koji je itekako dobronamjeran, potreban, koji je dobrodošao i koji je prihvaćen sa svih strana i od svih uzrasta, mi smo došli sa velikom željom kao oni koji traže znanje i koji su željni znanja. Mi smo to znanje i dobili u mnogim aspektima, tako da smo uistinu zadovoljni.”

Polaznici ljetnjeg kampusa oduševljeni onim što su vidjeli naglasili da će i sljedeće godine biti dio ove ekipe.

“Prije svega želim da se zahvalim organizatorima, predivno je ovdje u Sandžaku, najviše mi se svidjela priroda kao i mjesto gdje smo smješteni, uslovi su mnogo dobri i najviše mi se svidjelo što sam upoznao drugu djecu, obilazili smo muzeje i bilo nam je stvarno mnogo lijepo.”, istakao Adnan Korać iz Skoplja

“Ja sam Berna Isak, dolazim iz Skoplja i ja sam veoma zadovoljna ovom posjetom, dopada mi se to što sam stekla nove prijatelje, vidjela sam mnogo lijepu prirodu, imali predavanja, učili smo Kur’an, sticali smo znanje i ja sam veoma zahvalna.”

Ove godine je prvi put pokrenut ljetnji kampus a organizator naglasio da je za sledeću godinu najavljen veći broj polaznika.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA