Home Vijesti U Crnoj Gori zabranjeno pušenje u zatvorenom, kazne do 20.000 eura

U Crnoj Gori zabranjeno pušenje u zatvorenom, kazne do 20.000 eura

421
0

U Crnoj Gori je stupio na snagu novi Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda. Zakonom se strogo zabranjuje upotreba duvanskih proizvoda u javnim zatvorenim prostorijima. Sa primjenom zabrane pušenja u zatvorenom prostoru počeli i prvi problemi.

„Mi smo ispoštovali to maksimalno, označili smo da je zabranjeno pušenje ali imamo problem jer imamo manje gostiju.“, istakao ugostitelj.

Više nije dozvoljena upotreba duvanskih proizvoda u bilo kojoj prostoriji ili njenom dijelu, u kojoj se konzumiraju hrana i piće a stupanjem na snagu novog Zakona o zabrani pušenja prestaće da važi Zakon o taksama.

Očekuje se da će se ovom mjerom zaštititi zdravlje stanovništva i smanjiti troškovi liječenja jer svake godine 400 pušača oboli od raka.

„Nema te cijene koja može da se plati da bi se zaštitilo zdravlje i sada ovaj zakon predviđa da svaki ugostitelj ukoliko on želi može da napravi jedan određeni prostor, to je Zakonom precizno definisano, ali koji će biti potpuno izolovan od ostalih koji sjede u nekom ugostiteljskom objektu.“ Istakao Ministar zdravlja Crne Gore.

Strogo je zabranjeno pušenje u bilo kojem dijelu zatvorenog prostora u kojem poslove obavljaju, između ostalog, državni i lokalni organi i službe, prostora u kojem se obavljaju zdravstvena, vaspitno-obrazovna ili kulturna djelatnost, socijalna zaštita, sport i rekreacija, trgovinska djelatnost, proizvodnja, promet ili skladištenje hrane, snimanje i javno emitovanje programa, kao i u prostoru u kome se održavaju sastanci i javni skupovi.

Zakonom je propisana novčana kazna za prekršaj za nepridržavanje propisanih zabrana i ograničenja za pravno lice od 500 eura do 20.000 eura, za odgovorno lice u pravnom licu od 50 eura do 2.000 eura, a za preduzetnika od 150 eura do 6.000 eura.

Crna Gora je rekorder u Evropi u odnosu na broj stanovnika sa 35% građana koji puše.

„Crnogorce nije lako uvesti u poredak ali ja kao neko ko je također ugrožen tim zakonom pozdravljam nešto što je dobro i nešto što ima smisla.“ Istakao stanovnik Podgorice.

U Zakonu je precizirano da je za nadzor nad njegovim sprovođenjem zaduženo Ministarstvo zdravlja. Poslove inspekcijskog nadzora obavljaće inspektori nadležni za oblasti na koje se odnose mjere ograničenja i zabrane upotrebe duvanskih proizvoda, u skladu sa zakonom, i to sanitarni, zdravstveni, tržišni i turistički inspektor.

Izvor: Al Jazeera Balkans / SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić