Home Vijesti U Prijepolju upriličena Svečana bajramska akademija

U Prijepolju upriličena Svečana bajramska akademija

875
0

Večeras je u prijepoljskom Domu kulture u organizaciji BKZ i Islamske zajednice održana Svečana bajramska akademija na kojoj su prisustvovali brojni predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života tog dijela Sandžaka.

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa saradnicina prisustvovao je akademiji. Među gostima je bio i predsjednik Općine Prijepolje Dragoljub Zindović.

Prisutnima su obratio Samir Tandir koji je u ime domaćina istakao da se dobro uvijek dobrim uzvrati.

“Ovo je prava slika našeg Prijepolja na koji smo ponosni. Ono u šta vjerujemo, za to se trebamo žrtvovati. Bajram nas duhovno uzdiže ali i obavjezije na brigu o porodici, prijateljima, komšijama. Molim vas da u ovim prazničnim danima se podsjetimo odgovornosti o bližnjem svome. Ako ste u mogućnosti da nekome pomognete, uradite to a to je osjećaj koji nas čini ljudima. U emanet smo dobili od naših očeva, djedova, pradjedova da u Prijepolju u slozi žive dva većinska naroda, i taj odnos trebamo prenijeti našoj djeci i ova akademija ima za to cilj. Naše probleme niko neće riješiti ako ih sami ne riješimo. Naša je obaveza prema ovoj državi i regiji i ovom gradu takva da ga moramo njegovati. Za sam kraj Bajram Šerif Mubarek Olsun svima.”

Predsjednik Općine Dragoljub Zindović čestitao svima prisutnima Bajram, a onda ukazao na značaj međusobnog poštovanja i zajedništva.

“Praznici služe da se okupimo, zbližimo, veselimo. I ljubav i radost se povećavaju kada se dijele. Zbog toga je važno zajedništvo. Mi u Prijepolju to dobro znamo. Nas opšti cilj treba biti zajedništvo, tolerancija, poštovanje ljudskih prava a posebno vjerskih sloboda. Mi zaista njegujemo ove vrijednosti.”

Za poseban doprinos i podršku u radu Medžlisa IZ-e Prijepolje glavni imam Almir ef. Talović u ime Medžlisa uručio je posebno priznanje predsjedniku Mešihata muftiji Dudiću i advokatu Sabahudinu Hajdareviću.

“Ovom skromnom zahvalnicom smo željeli da uručimo priznanje za sve ono što je uradio muftija dr. Mevlud ef. Dudić kao i naš advokat Sabahudin Hajdarević. Ovo je mala stvar koju je Medžlis IZ Prijepolje mogao uručiti. Njihov trud se video kod ljudi ali će i Allah dž.š. taj trud nagraditi. Pošto su nas navikli da čine dobro i nama i Medžlisu, molim Allaha da im podari zdravlja i da tako nastave”, kazao je ef. Talović.

U svom obraćanju muftija Dudić se zahvalio na uručenom priznanju i naglasio da je ponosan na svoju braću muslimane u Prijepolju koji na ovakav način promovišu islam. Također je ponosan i na harmoniju i odnos gradskih vlasti prema Islamskoj zajednici.

“Zavidim vam kao što majka zavidi svom djetetu zbog uspjeha i ovakvog skupa, ali i međusobnog odnosa i poštovanja” – kazao je muftija Dudić i dodao da je Prijepolje primjer multikulturalnosti.
“Želim da budemo braća po Ademu i Havi – Adamu i Evi i da budemo potomci Habilovi, a ne Kabilovi, jer Habil je širio mir, dobrotu i ljubav, nasuprot Kabila koji je ubio. Zato je predsjedniku Zindoviću mjesto ovdje sa svojim muslimanima, građanima Prijepolja. I hvala mu na tom odnosu i poštovanju prema nama” – dodao je predsjednik Mešihata.

Muftija Dudić je poručio da se sjećamo i loših vremena kada su nam otimali džamije, ali i da su se od tada mnoge stvari promijenile.

“Mnogo je odrađeno i još mnogo treba da odradimo. U tom duhu, očekujemo da ćemo uskoro dobiti dozvolu za izgradnju vakufskog objekta” – zaključio je predsjednik Mešihata.

Programom ilahija i kasida hora Mošus uljepšan ne ambijent na akademiji.