Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević na bajramskoj svečanosti u Tutinu (Klječu)

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Jutros je nakon sabahskog farza otpočela bajramska svečanost u opštini Tutin, tačnije džematu Klječe ef. Ediba Zukorlića.
Svojim prisustvom ovu svečanost je uveličao muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević koji je predvodio sabah namaz, nakon čega je proučio Ašere čime je i otpočela ova svečanost.

Na početku bajramskog programa prisutni su imali šansu čuti prelijepa učenja ilahija podmlatka ovog džemata, kratko predavanje asistenta na FIS-u Novom Pazaru mladog hafiza Pepića koji je govorio o zahvalnosti Allahu džele šanuhu.

Po završetku ovog predavanja uslijedilo je obraćanje glavnog imama džamije u Klječu Ediba Zukorlića koji je imao nekoliko obaveštenja za svoj džemat, poslije čega se pristupilo klanjanju Bajram namaza.

Bajramsku hutbu održao je muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević koji je govorio o najboljem danu u godini, tj prvom danu Kurban bajrama. “A odlike po kojima je ovaj dan odabran jesu te da se u ovome danu najviše ibadeta učini, stotine miliona namaza, tekbira, kurbana.
Ova dobra djela privlače Allahovu milost na pojedinca, zajednicu, mahale.
Ovaj dan možemo nazvati dan odazivanja Allahu džele šanuhu.”

“Allah i poslanik salallahu alejhi ve selem nas pozivaju da izgovorimo šehadet, da živimo šehadet, pozivaju nas da klanjamo pet dnevnih namaza, zekat, hadž i mnoge druge obaveze koje su nam propisali. Braćo moja ovo je način kako oživeti samoga sebe.”

Mi se odazivamo onome čemu nas Oni pozivaju, odazivamo se izbjegavanjem zabrana, i izvršavanjem naredba. Sa ovim vjernici zarađuju dženet, u dženetu ono što je najveći stepen nagrade jeste gledanje u Allaha, jer je ono ljepše od svih dženetskih bašča, gledanje u Allaha zadovoljava srca muhminska.

Na kraju je muftija sandžački hfz. Kujević poručio “ono što vas je navelo da jutros prije zore napustite svoje kuće i padnete Allahu na sedždu jeste samo ljubav prema Allahu džele šanuhu.

Muftija sandžački hfz. Kujević je proučio dovu nakon koje zvanično otpočeo Kurban Bajram.

SANA – Armin Demić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img