Haris-ef. Kalač: ”Ko bude čuvao istinu, Allah će sačuvati njegov pomen”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U sklopu serijala predavanja koji organiziraju Mešihat IZ-e u Srbiji i Zajednica sandžačke dijaspore na temu “Čuvajmo nosioce istine” govorio je glavni imam IKC Sandžak u Dortmundu Haris-ef. Kalač. Onaj ko bude iskreni borac za istinu na dunjaluku, Allah će mu podariti lijep završetak, titulu šehida, a njegov spomen će uzdići dok je vijeka i svijeta.

Haris-ef. Kalač za primjer borbe za istinu spomenuo je Sumejju r.a, istakavši da je ona primjer da se za istinu treba boriti i život svoj dati ako treba.

“Oni koji se bore za istinu, umiru za istinu – Allah im daje lijepu završnicu. Sumejja r.a. borila se za istinu, zbog toga i život položila dobila je deredžu da bude predvodnica šehida. Svi oni koji dolaze poslije nje u njoj imaju primjer kako se treba boriti za istinu, svi oni koji su ostali iza nje osjetili su deredžu borbe za istinu”, istakao je Haris-ef. Kalač.

Ubjeđenja u jačinu istine dolaze samo kada ljudi budu iskušani. Kada poslije iskušenja dođe last čovjek više nikad ne sumnja u istinu, istakao je

“Ako smo dali doprinos da istina opstane i da njeni čuvari opstanu, ako se za nju borimo, znajte braćo, naš spomen će se uzdignuti”, kazao je Kalač.

Spomenuo je i primjer jedne žene iz vremena faraona koja je u to vrijeme bila frizerka kćerke faraona.

“Ona je to radila da bi prehranila svoje četvoro djece. Jedne prilike kad je došla u dvor i počela sređivati kćerku faraona spomenula je bismilu (U ime Allaha). Onda je faraonova kćer upita: “Misliš li to na mog oca? Našeg gospodara?”, na šta je ova dobra žena odgovorila:”Ne, mislim na Uzvišenog Allaha”. Odmah je ona podigla uzbunu, to je došlo do faraona i on naredi da donesu kazan ključale vode i jedno po jedno, na njene oči, ubijaju u ključaloj vodi njenu djecu. Kada su žrtvovali njeno troje djece reče neko da ostave njeno posljednje dijete, jer je bilo novorođenče, a ona odgovori da žrtvuju i posljednje dijete na Allahovom putu, kad je već žrtvovano njeno troje djece. Nakon posljednjeg djeteta ode i ona, preseli na ahiret. Prošle su godine i Poslanik, a.s. bio je na Mi’radžu i osjetio je jako lijep miris. Upitao je meleka Džibrila šta to tako lijepo miriše, a on mu je odgovorio da je to miris jedne frizerke iz vremena faraona i njeno četvero djece. Subhanallah! Njen spomen se sačuvao i poslije toliko vijekova i eto danas mi je ovdje spominjemo. Ona je svoju djecu i sebe žrtvovala zarad istine, pa je Uzvišeni Allah uzdigao i učinio šehidom”, rekao je Haris-ef. Kalač.

Hubejb je posebna ličnost iz vremena Poslanika, s.a.w.s, koji je bio istinski borac za istinu. Kada je pao u zarobljeništvo i u ruke nevjernika. Ebu Sufjan je naredio da ga razapnu i gađaju ga kopljima u noge da iskrvari, ali da umre u trenutku. Kada su strijelci završili svoj posao prišao mu je Ebu Sufjan i pitao ga da li bi sada volio da je spokojan i miran u svojoj kući?

“Pitao ga je tada: “O Hubejbe, da li bi volio da si sada unutar svoje kuće miran i spokojan, a da je Muhammed ovdje na tvom mjestu?”, na šta mu je Hubejb r.a. odgovorio: “Tako mi Onoga u Čijoj je Ruci moja duša ne bih bio spokojan da znam samo da je trn u nozi Poslanika, s.a.w.s. i da ga to muči”! Na to je Ebu Sufjan odgovorio: “Nisam vidio da iko ikoga voli kao što Muhammeda vole njegovi sljedbenici”. E to je ljubav, draga moja braćo. To je borba da istina bude gornja”, kazao je Haris-ef. Kalač.

Svaki onaj koji se bori protiv istine, pljuje na istinu, udara na istinu, završit će ponižen i na dunjaluku i na ahiretu.

Pripremio: Hamza Škrijelj

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img