Home Vijesti Predsjednik Mešihata svečano otvorio džamiju u Detanama

Predsjednik Mešihata svečano otvorio džamiju u Detanama

523
0

Još jedan veliki dan za građane Tutina i sve muslimane Sandžaka. U mjestu Detane upriličena svečanost povodom otvaranja džamije. Svečanosti su prisustvovali predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, muftija sandžački hfz. Abdurrahman-ef. Kujević te brojni saradnici. Predsjednik Mešihata je nakon otvaranja održao hutbu i predvodio džumu namaz.

Ašere je na samom početku proučio prof. Muhedin-ef. Latifović.

Predsjednik medžlisa IZ-e u Tutinu Edib-ef. Zukorlić zahvalio se vakifima ističući da će svoju nagradu naći onoga dana kada će dobra djela biti najvažnija svakom insanu.

“Ova džamija će biti svjetlo koja će obasjavati ovaj kraj. Ova minara i ovaj ezan pozivaće vjernike na dobro, na ibadet. Ima li išta bolje od toga? Posebnu zahvalu dugujemo muftiji dr. Dudiću koji je uvijek tu, motri na sve vakufe i pazi na svaki medžlis onako kao što roditelj vodi računa o svojoj djeci”, istakao je Edib-ef. Zukorlić.

Ispred džematskog odbora prisutnima se obratio Adnan Čuljević.
“Ovaj objekat koštao je više od 85.000€. Zaokružen je sa ovim lijepim platoom i kapijom. Porodica Škrijelj iznijela je najveći teret, a tu su i brojni Bošnjaci iz Tutina, Sandžaka, Njemačke i Švicarske. Molim Allaha da vas sve obilato nagradi”, istakao je Adnan Čuljević.

Sa par ilahija prisutne je počastio je hor imama medžlisa u Tutinu.

U svom obraćanju prisutnima muftija sandžački Abdurrahman-ef. Kujević istakao je da Allahove kuće grade i održavaju oni koji su pokorni Gospodaru, a da je za takvo djelo Džennet, što nas obavještava i Poslanik, a.s.

“Za podizanje džamija nagrada je Džennet, upoznaje nas Poslanik a.s. Ali je mnogo bitnije ono drugo. Namaze obavljati u njoj, održavati sastanke, druženja, u njoj boraviti i učiti. Ona treba da je centar okupljanja. Ne sumnjam da ste, nakon što je ovako lijepo podigli, svjesni da se u njoj moraju odgajati generacije, mlade generacije. Želim da vam mubareklišem ovu veliku i jasnu pobjedu koju ste izvojevali, a mi se sa vama radujemo i ponosni smo na vas. Želim od srca da ova džamija bude simbol svjetla, ponosa, znanja i uspjeha”, poručio je muftija sandžački koji je i proučio dovu na kraju.

Svečanim presijecanjem vrpce predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud-ef. Dudić i zvanično je otvorio vrata džamije u Detanama, te održao hutbu i predvodio prvu džumu namaz.
Tom prilikom istakao važnost podizanja Allahovih kuća, te da je hairli evlad Božija milost i da su se naši preci trudili da iznjedre generacije koje će biti pokorne Gospodaru, čemu je kruna današnji dan, kada se u mubarek danima uoči Kurban-bajrama otvara još jedna Allahova kuća.
“Ono što je ponos vjernicima jeste to da kod Allaha nikad ništa ne propada i neće biti zaboravljeno. Draga braćo, svoju nagradu ćete, ako Bog da, naći onda kada dobra djela budu najpotrebnija”, istakao je muftija dr. Dudić.

Kada čovjek umre, podsjeća Muftija, dobra djela prestaju osim u tri slučaja. Jedan od tih slučaja je kada iza sebe ostavimo vakuf. Dok god naše majke rađaju takve sinove i kćeri, dodaje Muftija, koji ne žale izdvojiti iz svog imetka koji su mukotrpno zaradili, ovaj narod ima čime da se ponosi i to je pokazatelj da smo, ako Bog da, na Allahovom putu.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: SANA