Home Vijesti Organizirana press konferencija Edite Radetinac o napadu službenih lica novopazarskog MUP-a

Organizirana press konferencija Edite Radetinac o napadu službenih lica novopazarskog MUP-a

792
0

Pažnju javnosti u Novom Pazaru privukao je slučaj Edite Radetinac koja je kako tvrdi bez ikakvog razlog proživela torturu u prostorijama Policijske uprave u Novom Pazaru.

Gospođa Radetinac na press konferenciji koja je održana u prostorijama Stranke pravde i pomirenja kazala da se napad desio 31. jula kada je sa dvoje maloljetne djece otišla u Policijsku upravu kako bi podigla ličnu kartu za svog sina.

“Ja sam zatražila parče papira i hemijsku od gospođe koja je tu radila, očekivala sam da će ljubazno da mi pruži podršku i da mi da papir ali je ona meni rekla da nema, dok je njen kolega Zoran meni pružio parče papira i hemijsku i rekao “Izvolite gospođo, napišite”, ja sam se u tom trenutku okrenula prema zidu i počela da pišem ime i prezime mog djeteta, dok su dvije dotične gospođe Vesna Nešković i druga kojoj ne znam ime, počele nešto da pričaju u vezi mene. Ja sam se okrenula i rekla “Ja se izvinajvam, ne znam zbog čega se tako ponašate prema meni, nepravedno i neljudski, ja samo tražim svoje pravo kao građanin ovog grada”, ja sam izašla do hodnika da nastavim da pišem tamo gdje sam stigla, da bi dotična Vesna Nešković meni rekla “Sad ćeš da odeš do pisarnice i tamo pišeš, a ne ovdje” Ja sam rekla da ne bih išla jer sam pri kraju. Ona je izletela sa svog radnog mjesta i mene dohvatila za desnu ruku, počela da me vuče i tražila mi je papir koji mi je na kraju otela. Ja sam rekla da ne znam šta sam ja njoj uradila da bi se ona tako ponašala prema meni.”, kazala Edita Radetinac

Gospođa Radetinac dodaje da se tu tortura nije završila, u nastavku su joj zabranili da komunicira sa djecom, te prijetili pritvorom od 48 sati iako su policajci bili upoznati da je kući čeka dijete od 10 mjeseci.

“Mene su odvojili od dvoje djece, odveli su me u kancelariju bez vode, bez bilo čega i bez djece a djeci nisu pružili nikakvu pomoć. Ja sam gore dala izjavu iako u toj izjavi nije pola onoga što sam ja napisala, nakon toga su došli do mene i rekli mi da sam pritvorena 48h. Zaplakala sam kada sam shvatila da imam bebu kući od 10 mjeseci i ćerku od 13 godina koja ne zna gdje se njena majka nalazi 7 sati. Ja nisam ni kriminalac, ni ubica da doživim ovakvu torturu od nadležnih iz SUP-a, ja sam molila za jedan poziv kako bih pozvala tetku, supruga koji se nalazio na putu, da znaju gdje sam ali mi nisu dozvolili. Rekli su da će pozvati socijalnu službu da se meni djeca oduzmu i da idu hraniteljskoj porodici jer sam ja uhapšena. Ja sam rekla da idem samo mrtva i ja ću da se borim za svoju djecu, za svoja prava da se to sutra ne desi nekoj drugoj sestri, majci, supruzi, bilo kome, ovo je strašno što se meni desilo.”

Iz Stranke Pravde i pomirenja istakli da policija treba da štiti građane a ne da ih maltretira i da vrši torturu nad građanima.

“To je njihov primarni zadatak a ne da se grli sa kriminalcima po ovom ili nekom drugom gradu, to je primarni zadatak policije. Građani u policiji treba da osjećaju sigurnost. Iako vjerujem i znam da ima časnih policajaca koji rade savesno svoj posao, ovaj događaj itekako baca senku na čitavu Policijsku upravu u Novom Pazaru. Mi kao stranka ne možemo ćutati na ovakve stvari i očekujemo od svih faktora da se po ovom pitanju izjasne jer ovdje nije bitna samo porodica Edite Radetinac koja je doživjela ovakvu torturu, ovdje je bitan svaki građanin bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Zato ovom prilikom želim da pozovem MUP, sve nadležne organe, Policijsku upravu da sprovedu odgovorne, da razjasne ovaj slučaj i neka znaju da nećemo stati, da ako se na bilo koji način pokuša zataškati ovaj slučaj da ćemo ići do kraja i obratiti se najvišim sudskim i nesudskim instancama.”, istakao Edin Đerlek

Đerlek dodaje da je suština postojanja Stranke pravde i pomirenja borba za prava građana, te da ovakvi događaji uzemiruju javnost i vode ka destabilizaciji.

“Stoga, želim da pozovem i sve one koji su ovom prilikom bili u Policijskoj upravi da svedoče i da govore o onome što se zaista desilo toga dana, isto tako želim da pozovem i ostale građane koji su imali slične probleme, a ja znam da su imali, koji su doživjeli torturu ili nasilno ponašanje od strane policije da prijave problem, da se ne plaše jer ćemo za svakog građanina stati u zaštitu. Za gospođu Radetinac i za njenu porodicu, za njenu čitavu familiju staćemo u zaštitu svojim punim kapacitetom, i svojim pravnim timom, i svojim ljudstvom i finansijama i svim onim što je u našem raspolaganju. Pozivam sve nadležne organe, sve odgovorne, pozivam načelnika PU Novi Pazar da izađe on javno i da objasni šta se desilo tog dana.”

Redakcija Sandžak televizije uputila je dopis Policijskoj upravi u Novom Pazaru u vezi sa slučajem gospođe Radetinac ali do zaključenja ovog priloga odgovor nismo dobili.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA