Home Vijesti Svečano otvorena džamija u selu Raškoviće

Svečano otvorena džamija u selu Raškoviće

1103
0

U selu Raškoviće organizirano je svečano otvaranje novosagrađene džamije, iako je ranije na tom mjestu bio mali mekteb, mještani su imali želju da se na tom mjestu napravi velika džamija sa minaretom.

Program je počeo učenjem Kur`ana Časnog kojeg je proučio Kemal ef. Sejdović. Ispred džematskog i građevinskog odbora prisutnima se obratio Senad Sjedović ističući da im je drago jer su ispunili želju njihovoh predaka.

“Mogu samo reći da je ovo ponos nas jer smo ovu džamiju napravili svi zajedno, bratski, nismo se pojedinačno odvajali nego smo svi učestvovali i ponosni smo na to. Ja znam da ovdje sigurno ima par pojedinaca koji bi mogli ovu džamiju sami napraviti ali nama je bio cilj da mi to uradimo zajednički. Džamiju smo uradili od kvalitetnog materijala i mogu reći da nismo tražili novac već su se ljudi sami uvakufili i hvala svima na tome.”, istakao Senad Sejdović

Glavni imam ove džamije Ramiz ef. Hamidović poslao poruku mladima da trebaju ići stopama svojih starijih i završiti sve ono što su oni počeli da rade.

“Molim omladinu i sve momke da nastave put svojih predaka, svojih djedova, svojih očeva, sinovi vakifa i oni koji su još mlađi imaju šta učiti i naučiti od prethodnih generacija.”, naglasio Ramiz ef. Hamidović

Glavni imam sjeničkog Medžlisa istakao važnost džamije naglašavajući da se u svakom selu treba čuti ezan pet puta dnevno.

“Nemojte da dozvolite da vaše dijete poput onoga u Kraljevu, Beogradu ili tamo negdje na zapadu ne čuje ezan nikako a trebalo bi ga čuti svakodnevno, nemojte to da dozvolite, imate ovu ljepoticu i ova ljepotica sa ovom munarom će biti ili dova ili bedova za ovo selo, upamtite to dobro, u zavisnosti kako priđete ovom objektu i u zavisnosti koliko se posvetite ovom objektu.”, kazao Berin ef. Ljajić

Muftija sandžački hfz. Abdurahman ef. Kujević istakao da se mora vratiti uloga džamije koju je ona imala za vrijeme Poslanika s.a.w.s.

“Resulullahova džamija koju stalno posjećujemo, posebno sada u ovim mjesecima hadždža, mi muslimani iz cijelog svijeta volimo tu džamiju, ta džamija je bila centar svih dešavanja, ona je bila baza okupljanja muslimana, ona je bila univerzitet, ona je bila bolnica, ona je bila sudnica, ona je bila škola, sve lijepe, plemenite stvari događale su se u džamiji.“, istakao hfz. Abdurahman ef. Kujević

Program je završen dovom koju je proučio muftija Sandžački hfz. Abdurahman ef. Kujević nakon čega je bilo upiličeno posluženje za sve prisutne.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – Edin Bačevac