Gost Dnevnika političar, politički analitičar i humanista Refik Akova

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Gost Dnevnika Sandžak televizije bio je političar, politički analitičar, humanista i borac za bošnjačka pitanja gospodin Refik Akova. Utemeljivač je prvog osnovanog bošnjačkog udruženja u Turskoj, u vrhu je Instituta za strateške analize Balkanskog poluostrva, te potpredsjednik RUMELI Balkan Federacije. Razgovarali smo o položaju Bošnjaka u Turskoj, o nedavnim izborima u toj zemlji, gdje je stranka čiji je narodni poslanik u parlamentu Istanbula odnijela pobjedu u najvećim turskim gradovima. Bilo je riječi i o knjizi “Muhadžeri” akademika Šerba Rastodera kao svjedok nekoliko talasa iseljivanja, te o tome kako su kroz vrijeme prihvaćeni u najvišim državnim krugovima Turske. Bošnjaci su oduvijek bili i ostali vitalni dio Turske, od Osmanske imperije pa sve do danas, kazao je Akova.

“Bošnjani su kroz cijelu etapu Osmanske imperije bili jedan vitalni dio nje, faktički je nosili na ramenima. Bili su dobri rukovodioci, stratezi, diplomate i to je dokazano. Imate ljude poput Mehmed-paše Sokolovića, poput Šišman-paše, možete da uzmete samo u jedno vrijeme Osmanske imperije gdje je u Egiptu namjesnik i glavni i odgovorni čovjek bio je Bošnjanin. U Istanbulu, u zvaničnoj odgovornosti cara bio je Mehmed-paša Sokolović – veliki vezir. Imate Lala Mustafa-pašu, čovjeka koji je osvojio Kipar, pa kad uzmemo u obzir sve te činjenice Bošnjaštvo u Turskoj nikada nije nestalo. Ono se samo vremenom obnavljalo, pa kada se u Turskoj kaže “bošnjaštvo”, ono tamošnje ljude asocira na način lijepog života. Bošnjani su uvijek znali lijepo živjeti, zadovoljavali cijelo svoje društvo, svugdje bili priznati i prihvaćeni, znali su napraviti lijepe kuće i avlije, znali su dosta toga praviti, tako da su i drugi narodi poprimili od njih dosta stvari, tako se širila kultura, a Bošnjani su na svakom mjestu bili glavni i odgovorni za širenje kulture, tradicije i umjesnog života. Vidimo i sada kako je postavljen Novi Pazar, sa desne i lijeve strane rijeke. Rijeke su morale kroz bošnjačke gradove proticati, jer se puno vode koristilo za kuće, avlije, voćnjake i povrće. Još jedna stvar, Bošnjani gdje god su živjeli i sa kim god da su živjeli nikada nisu izdali i nikada nisu ratovali protiv svoje države i svoga naroda. Uvijek bili spremni sa svakim podijeliti sve ono što imaju, što im je dragi Bog dao”, istakao je Akova.

O talasima iseljavanja Bošnjaka za Tursku, jedne nove političke situacije u Turskoj, te o RUMELI Balkan Federaciji možete vidjeti i čuti u prilogu koji slijedi u nastavku teksta.

SANA – Hamza Škrijelj

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img