Lokalni antikorupcijski plan za Grad Novi Pazar usvojen

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U Novom Pazaru je održana konferencija za medije jer je Lokalni antikorupcijski plan za Grad Novi Pazar usvojen na gradskoj Skupštini kao dio  zajedničkog projekta koji su realizovali Transparentnost Srbije i lokalna samouprava.

Nakon toga i obuka za članove Lokalnog antikorupcijskog foruma, čija je uloga da prati efikasnost primene antikorupcijskih mera definisanih dokumentom. Prema riječima načelnika Gradske uprave za izvorne i poverene poslove Džemila Divanefendića, značaj realizovanog projekta je višestruk.

“Možemo da kažemo da je komisija koja je utvrdila prijedlog LAP-a, zaista adekvatna. Članovi Antikorupcijskog Foruma su dobri jer su članovi medija ali i akademske javnosti. U potpunosti ćemo radi na sprovođenju u djelo sve ono što je zacrtano u ovom planu”, rekao je načelnik Gradske uprave za izvorne i povjerene poslove, Džemil Divanefendić.

Predstavnik organizacije Transparentnost Srbija Zlatko Minić kazao je da predstoji početak rada LAP-a kao tijelo koje će pratiti rad Grada  i Uprave tokom sprovođenja Antikorupcijskog plana.

“Transparentnost Srbija će biti na raspolaganju i LAP-u ali i Gradu Novom Pazaru. Nadam se i daljoj saradnji, podršci i na drugim oblicima razvijanja transparentnosti kroz druge projekte, a saradnja traje još od 2016.godine”, dodaje predstavnik organizacije Transparentnost Srbija, Zlatko Minić.

Za predsjednicu izabrana je pravnica Esma Hot Lotinac, a članovi su i novinar radija Sto plus Nikola Kočović, profesor Eldin Dobardžić, izvršni direktor NVO “Urban in” Sead Biberović i ekonomista i predsjednica Evropskog pokreta Novi Pazar Bisera Šećeragić.

Lokalni antikorupcijski plan Novog Pazara usvojen je u aprilu, a taj strateški dokument sadrži oko 120 mjera koje lokalna samouprava mora ispuniti u borbi protiv korupcije, po modelu Agencije za borbu protiv korupcije.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img