Akademik Muamer Zukorlić za Politiku: JEZIK BOSANSKI OPASNOST ZA SRPSKI? (5. dio) / Povratak u mračni period

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Osim ovdje pobrojanih reakcija, ovo tijelo od svog osnivanja nije se u javnosti oglašavalo ni o kakvim temama, što nas navodi na zaključak da je formirano i specijalizrano isključivo kako bi paralingivstičkim mjerilima, dnevnopolitčkim stavovima šovinističkog prizvuka nipodaštavalo Bošnjake i njihov maternji jezik.

Intencija ovog teksta nije odgovarati na takve stavove niti otvarati polemiku o tome da li jezik jednog naroda postoji ili ne postoji. To je uvreda i odraz neznanja, nepoštovanja, patološke negcije i mnogih drugih faktora. Pogotovu, ukoliko se tako odnosite prema narodu kom ne pripadate a s kojim dijelite životni i svaki drugi prostor, dijelove zajedničke historije pa i kulture. Konačno, to je na neki način i huškanje na nova nepovjerenja, rasplamsavanje etničke mržnje i povratak u mračni period devedesetih godina. I to, u vremenu kada svi ozbiljni i odgovorni politički, intelektualni i ostali činioci društvene zbilje idejno, proklomativno pa i suštinski ideju i politiku dijaloga pomirenja među narodima Balkana, posebno Bošnjaka i Srba, svrstavaju kao jedan od najvažnijih zadataka ove generacije ubijeđeni da je samo tako moguće izgraditi trajni mir i stabilniost na ovim prostorima.

Jasno je da ovakvi recidivi devedesetih posebno štete državi Srbiji i većinskom srpskome narodu uvodeći državne institucije u antiustavno i protivzakonito djelovanje, a nakon njih i sve ostale koji se po vertikali i horizontali povode za takvim odlukama i preporukama. Sa druge strane, iznova raspirujući požar koji je lokalizovan, i na saniranju čijih posljedica svi mi trebamo uložiti najveći dio vlastitih kapaciteta. Ovako, dok ga jedni gase, drugi raspiruju – i to nas dovodi u vrlo opasnu situaciju koja može imati dugoročne tragične posljedice.

Zato pozivamo sve nadležne na isključivo poštivanje međunarodnih i evropskih konvencija, a naročito Ustava i zakona, a da tijela poput Odbora za standardizaciju srpskog jezika ispravno shvate kao savjetodavna tijela koja daju preporuke, čija mišljenja i stavovi nisu obavezujući niti to mogu biti, pogotovu ukoliko su suprotni Ustavu i  zakonima. Naročito kada su u pitanju osjetljiva pitanja očitovanja o jeziku i kulturi drugih naroda.

Dakle, i linvistički, i politički, i svakako drukčije Bošnjaci su autohton narod u Republici Srbiji, pravno-formalno u nesretnom statusu nacionalne manjine. Njihov maternji jezik je bosanski jezik. Državne institucije su obavezne da, u skladu sa zakonima, obezbijede i njima kao i svim ostalim nacionalnim zajednicama punu upotrebu maternjeg jezika kako u službenoj upotrebi tako i u obrazovnome sistemu. I to na svim nivoima obrazovanja, od vrtića do univerziteta.

(Kraj)

Politika, 26.07.2019.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img