Home Rubrike Vijesti Rekordan broj Hadžija – obavljena vakcinacija i proučena ikrar dova

Rekordan broj Hadžija – obavljena vakcinacija i proučena ikrar dova

1410
0

U organizaciji i posredstvom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji ove godine hadž će obaviti 240 lica, što je rekordan broj za 26 godina organiziranja obavljanja pete islamske dužnosti. Od tog broja 220 hadžija je sa područja Muftijstva sandžačkog, i to iz Novog Pazara, Tutina, Sjenice i Prijepolja, a 20 hadžija iz Muftijstva preševskog.

Ovogodišnju ekipu vodiča predvodit će glavni vodič dr. Rešad ef. Plojović, a o zdravlju hadžija brinut će dr. Kemal Čašić.

Kao i svake godine, u prostorijama Mešihata je 25.07.2019. godine obavljena vakcinacija hadžija, nakon čega je proučena hadžijska (ikrar) dova.

Tom prilikom, prisutnima se obratio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić koji je govorio o značaju pete islamske dužnosti, uz napomenu da je i ova godina kada je u pitanju organizacija Hadždža rekordna. Muftija je također istakao da naši hadžije ne treba da se bave drugima, jer su izabrali svoj put i zajednicu. Posebno podvukao rekordnost I ove godine na svim poljima.

„Prošle godine kada smo obilježili 25 godina rada i postojanja Mešihata, ta godina je proglašena da je bila najuspješnija na svim nivoima – organizacije hadža, kurbana, zekjata, sadakatul-fitra, broja sagrađenih džamija i svih drugih stvari čime se zajednica bavi, evo ove godine ponovno, zahvaljujući Allahu dž.š. braćo i sestre. Kako Allah govori u Kur'anu: „Ovo su blagodati našeg Gospodara, Allaha dž.š“. I ove godine organizacija hadža je rekordnija u odnosu na prethodnu godinu koja je bila rekordna u odnosu na sve prethodne godine. Sa prostora Sandžaka nikada nije išlo ovoliko hadžija“, kazao je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud-ef. Dudić.

U emanet hadžijama ostavio da budu kao jedna porodica, da se međusobno pomažu i natječu u činjenju dobra, od početka  pa do kraja.

„Hadžijsko druženje je posebno druženje i hadžijski hizmet jedan drugome se osebno vrednuje kod Allaha dž.š. Zato vas molim, nastojte najbratskiji, kao brat prema bratu, prema sestri da se ophodite svo vrijeme i da se natječete ko će više učiniti haira tokom obavljanja hadža“, poručio je Muftija.

Polazak hadžija planiran je u subotu 3. avgusta u jutarnjim satima sa aerodroma u Prištini direktno za Džidu.

 

Previous articleRekordan broj Hadžija
Next articleZajednica džematlija u Petnjici šalje jasnu poruku