Prijepolje: Berba maline u punom jeku

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Berba maline je u punom jeku na teritoriji Opštine Prijepolje. Nisu se obistinile prognoze da će rod biti prepolovljen zbog sušenja izdanaka maline i umanjenja površine pod zasadima jer se, kako kažu nadležni za poljoprivredu, stanje u mnogim malinjacima popravilo. Jedan od proizvođača, Amel Rizvić, zadovoljan je ovogodišnjim prinosom.

Na parceli od oko dvadesetak ari u Zalugu Amel Rizvić iz Prijepolja ima zasad od oko šest hiljada sadnica maline. Berba je pri kraju, a dosadašnji prinos iznosi nešto više od četiri tone

-Malinjaka imam sedam, osam godina i prezadovoljan sam. Zadnje dvije, tri godine cijena je loša. Iako su ove godine povećali cijena opet nije zadovoljavajuća. Veliki su troškovi ako hoćete da vam malina bude dobra. Mi smo prezadovoljni s obzirom na to da je ove godine dosta malinjaka u Opštini Prijepolje uništeno što zbog cijene što zbog vremenskih prilika. U Zalugu, u ovom polju, opstala su dva-tri malinjaka.Mi smo radili kao i svake godine, kaže Amel Rizvić

Amel je, kako kaže, radio kao i svih prethodnih godina zbog čega pretpostavlja da je malina i opstala. Ipak, zbog velikih troškova u proizvodnji kao i tokom berbe, razmišlja da smanji zasad.

-Moramo platiti sto dinara po gajbi. Ako je sada malina 140-150 dinara beraču ide 70 posto od onoga što on nabere. Tu su i troškovi pred berbu, poslije berbe tako da je naše oko 40 posto ali kako nema drugog posla borimo se i nadamo boljem. Supruga jeste da je zaposlena ali od te plate ne može se živjeti, pogotovo ko ima malo veće prohtjeve.

Prema riječima rukovodioca opštinske Službe za poljoprivredu Ifeta Hamzića ovogodišnji prinos maline neće dostići prošlogodišnjih pet hiljada tona. U mnogim zasadima je, kako kaže, stanje mnogo bolje u odnosu na početak godine i pripremne radove posebno u višim nadmorskim predjelima gdje je malina izuzetnog kvaliteta.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img