Home Vijesti Haradinaj sutra pred Specijalnim sudom u Haagu

Haradinaj sutra pred Specijalnim sudom u Haagu

422
0

Ramuš Haradinaj, premijer Kosova sutra će biti ispitan u Specijalnom sudu u Haagu. Ne očekuje, kaže, da će protiv njega biti podignuta optužnica. Istovremeno prema ocjenama političkih analitičara, odluka da podnese ostavku nije dobra ali je nužna. Pozvan je da daje iskaz pred tužiteljstvom kao osumnjičeni a ne kao svjedok. To ne znači niti da će biti optužen a time niti da će mu biti suđeno. Haradinaj je i sam dobro objasnio da nije u redu da u takvom svojstvu daje iskaz kao premijer već kao građanin.

Pred odlazak u Haag Haradinaj je podvukao da svoja politička uvjerenja neće mijenjati, te da takse od sto posto na proizvode iz Srbije, koje je Kosovo uvelo u decembru prošle godine, ne bi trebalo ukidati sve do priznanja kosovske neovisnosti. Podvukao da trenutne okolnosti ne smiju dovoditi u pitanje funkcionisanje pravne države na Kosovu, niti utjecati na odugovlačenje sa izjašnjavanjem građana. Poručio, važno je da izbori na Kosovu budu za dva mjeseca.

Haradinaj je već prošao procedure Haškog tribunala i odatle izašao slobodan. Malo ko vjeruje da protiv njega ima nekih novih dokaza koji u toj proceduri nisu bili poznati. Zato ova epizoda može njemu donijeti nove političke poene”, mišljenja je Vllasi.

 

Na pitanje koliko će to utjecati na političku situaciju na Kosovu, ali i regionu, i odgovara da će na Kosovu utjecati utoliko što će se sada cijela politička i stranačka aktivnost i pažnja okrenuti vanrednim izborima do kojih bi logično trebalo doći.

 

Postoji, također, i mogućnost da dođe do neke rekonstrukcije Vlade s izborom novog premijera do redovnih izbora što bi opet odvratilo pažnju političke javnosti jer ni to nije lak posao. Zahtjevalo bi to novo prestrojavanje u vladajućoj koaliciji.

Kada je u pitanju budućnost Kosova i pregovora sa Srbijom, Vlasi kaže kako ostavka Haradinaja neće utjecati.

 

“Budućnost Kosova ne zavisi od ovakvih situacija niti od lične sudbine bilo kojeg pojedinca. Ovo neće utjecati , kaže Vlasi, ni na tok i ishod razgovora sa Srbijom, smatrajući da od tih razgovora nema ništa do kraja ove godine.

 

Također, pred tužiocima Specijalnog suda sutra će se naći i bivši portparol Glavnog štaba OVK, bivši predsjednik Skupštine Kosova i predsjednik Nacionalnog vijeća Socijaldemokratske inicjative Jakup Krasnići. Još nije poznato u kom svojstvu, kao svjedok ili kao osumnjičeni.