Home Vijesti Nova Varoš: Za subvencije devet miliona dinara

Nova Varoš: Za subvencije devet miliona dinara

308
0

Prema riječima zamjenika predsjednika Opštine Nova Varoš Branka Bjelića 9 miliona dinara, bit će izdvojen za subvencije poljoprivrednim proizvođačima koji podsticajna sredstva lokalne samouprave planiraju iskoristiti za kupovinu mehanizacije i opreme, nabavku kvalitetnih grla stoke, podizanje i obnavljanje zasada i slično. S dva miliona dinara bit će finansirane veterinarske usluge vještačkog osjemenjavanja, a s milion otplaćivanje kamata na poljoprivredne kredite. Podsticaje u novcu, od miliona dinara, već su dobila poljoprivredna udruženja, a dodatnih 400 hiljada dinara namijenjeno je za posjetu poljoprivrednim sajmovima. I ove godine očekuje veliko interesovanje poljoprivrednika za subvencije, a s kolikim procentom sredstava će opština učestvovati  u finansiranju zavisit će od broja prispjelih zahtijeva. Iskustva od ranije pokazuju da najveće interesovanje vlada za nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme, obnavljanje zasada, sistema za navodnjavanje, plastenika, pčelinjaka

Smatra da su ovogodišnjih 2.000.000 dinara sasvim dovoljna da se podmire aktuelne potrebe novovaroških stočara u ovom segmentu.

Sredstva će dobro doći korisnicima da za svoja gazdinstva obezbijede obrtna sredstva za investicije, u najvećem obimu za izgradnju i sanaciju objekata, modernizaciju opreme, proširenje stada i slično.

Ističe, dodatnu finansijsku “injekciju” i benefite u ukupnom iznosu od 4.000.000 dinara poljoprivrednici će ove godine ostvariti  i preko lokalnih udruženja, čije projekte, inače, Opština Nova Varoš već duže vrijeme pomaže. Udruživanjem snaga i ideja, lakše će se probiti i na tržištu i ostvariti značajniji promet i profit, smatra zamjenik predsjednika Opštine Branko Bjelić podsjećajući da lokalna samouprava žiteljima sela pomaže i na mnoge druge načine, među kojima su i najznačajnija izdvajanja za modernizaciju putne mreže i vodovodnih sistema.