Dr. Fehratović: Veća kontrola izvršitelja i pravosudnih instanci

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Kvalitetne izmjene i dopune Zaštite prava građana, u skladu sa zaštitom njihove sigurnosti podržat će  Stranka pravde i pomirenja i njeni poslanici, najavio je danas dr. Jahja Fehratović u Narodnoj Skupštini Republike Srbije. Raduje, kaže, što zakon ima i socijalni karakter i štit će najugroženije poput odredbe o pet hiljada eura  za komunalne dugove kao i niz drugih odredaba koje se tiču zaštite onih porodica koje egzistenciju kroz dječije dodatke i različita druga primanja.

  • Smatramo da je to jako važno i da se ovim štite najugroženije kategorije društva, a  s druge strane pokušava se doprinijeti da provedbe Zakona budu korektne. Vrlo je važno što smo čuli nekoliko puta i od same ministrice da se vodi kontrola implementacije zakonskih rješenja gdje je ministrica nekoliko puta podnosila krivične prijave, kaže dr. Jahja Fehratović narodni poslanik.

Često se, ističe, govori o implementaciji zakonskih rješenja. Na terenu, posebno u manjim sredinama, dolazi do zloupotreba.

  • Ovdje smo govorili o pojedinim dijelovima tužilaštava, pojedinim sudijama koji ne rade kvalitetno svoj posao a u posljednje vrijeme otkad su se pojavili i sami izvršitelji također zloupotrebljavaju svoje ovlasti i neophodna je konstantna kontrola njihovog rada i i njihove djelatnosti.

I ovi, kao i svi ostali zakoni iz seta pravnih zakona koji su donošeni u posljednje vrijeme, naglašava Fehratović idu u korist zaštite ljudskih i manjinskih prava što je SPPu koji dolazi iz područja gdje žive pripadnici manjinskih zajednica posebno važno.

  • Također bih iskoristio priliku da se zahvalim ministrici da se Osnovni sud vrati u Tutin i što je počelo izdavanje potvrda građanima Tutina. Zamislite  jedan grad koji pripada ovoj državi i u njenom je sistemu, a građani ne mogu dobiti ni najobičniju potvrdu zato što ne postoji Osnovni ili Prekršajni sud.

Raduje, kaže, što su izdvojena i sredstva za opštine u Sandžaku za pomoć obrazovnim institucijama u Novom Pazaru, kao i Domu u Tutinu. To je važno zbog povjerenja svakog građanina u institucije države, a posebno u područjima kakav je Tutin gdje su u kontinuitetu da  preko sudstva i tužilaštva imali samo loša iskustva jer su im često uskraćivana elementarna ljudska prava i slobode. Također, poslanici SPP-a insistiraju na što većoj kontroli rada izvršitelja kao i svih ostalih sudskih i pravosudnih instanci a posebno u sredinama koje ne pripadaju centralnim dijelovima države i gdje ovakvi scenariji često imaju negativne posljedice za sve građane.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img