Home Vijesti Asocijacija prosvjetara Sandžaka: Certifikati za medijsku i digitalnu pismenost

Asocijacija prosvjetara Sandžaka: Certifikati za medijsku i digitalnu pismenost

525
0

Asocijacija prosvjetara Sandžaka uručila uvjerenja o savladanom programu stručnog usavršavanja vezano za medijsku i digitalnu pismenost. Akreditovani program kojeg je radila novinarska novosadska škola u saradnji sa Asocijacijom prosvjetara Sandžaka za prosvjetne radnike četiri grada: Novog Pazara, Tutina, Sjenice i Priboja. Prvi program na ovim prostorima besplatan za prosvjetne radnike. Drugi dio uvjerenja odnosi se na dječiji Kviz znanja. U prvom dijelu obuku je prošlo 60 nastavnika, dok je u drugom gotovo pedeset.

-Ova aktivnost je veoma bitna zbog toga što prvi out imate jednu organizaciju na ovom prostoru da organizuje besplatne akreditovane seminare. Organizovali smo ih za prosvjetne radnike Novog Pazara, Tutina, Sjenice i Priboja. Inače da se pohađa je 3.900 dinara, a veoma je značajan za prosvjetne radnike. Sve što su naučili primijenili su kroz projektnu nastavu, kaže Bahrija Sijarić predsjednik Asocijacije prosvjetara Sandžaka

Medijska pismenost tema koja mora ući u učionice.

-Ovaj seminar obezbijedio je da većina nas bude bolje obučena, iskustva podijeli s učenicima jer su oni bolje osposobljeni za korištenje medija od nas. Međutim, tu postoje različiti problemi plasiranja lažnih informacija, dijeljenja na internetu, prisustva učenika na internetu što je veliki problem o kojem se govorilo tokom seminara. Mislim da smo svi definitivno dobro obučeni, ističe Murat Ljajić nastavnik iz Sjenice

Za dječiji Kviz znanja prosvjetni radnici, ističu, imali moralnu obavezu dati doprinos zbog takmičarskog duha, druženja i znanja kao krajnjeg ishoda.

-Uveli smo đake iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Raške, i jednog čak iz Valjeva. Na dobrom smo putu da se proširi i na ostale dijelove naše zemlje. Asocijacija prosvjetara se dobro oglasila s tim što je učesnike nagradila s bodovima i samim učešćem uveličala njihov značaj, ističe Aida Mehmedbašić, Sjenica.

Dalji nastavak za obuku medijske i digitalne pismenosti je Kopaonik gdje će biti svi predstavnici na nivou Srbije. Prijaviti se, preko Asocijacije prosvjetara Sandžaka mogu prosvjetni radnici iz svih gradova Sandžaka.