Home Vijesti Dr. Muamer Zukorlić u Skupštini Srbije o korpucijskim radnjama u Sandžaku

Dr. Muamer Zukorlić u Skupštini Srbije o korpucijskim radnjama u Sandžaku

450
0

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad razmatranjem Izvještaja o sprovođenju Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije za period od 2013. do 2018. godine, koji je podnijela Agencija za borbu protiv korupcije. Narodni poslanik dr. Muamer Zukorlić u izlaganju u naglasio da samo uspješno društvo i uspješna država uspijevaju da pojavu korupcije drže pod kontrolom i da je svedu na minimum.

– Kao što sam i ranije više puta isticao ne postoji u načelu siromašna država, siromašan grad i siromašna opština već postoji domaćinska opština, domaćinski grad i domaćinska država, to prije svega znači sistem koji ima takvo vođstvo i takve odgovorne ljude koji će poput domaćinske porodice uspostaviti principe rada gdje će se raditi maksimalno a trošiti adekvatno, ne rasipati i zaštititi se od krađe, korupcije i kriminala. U tom smislu svakako i postojanje Agencije za borbu protiv korupcije jeste jedan veoma važan mehanizam u pogledu realizacije ovoga cilja koji je svakako već u svom postojanju dosadašnjem dao i daje značajne rezultate, međutim kao i u svim drugim slučajevima gdje imamo nove mehanizme svakako da je potrebno u daljem vremenu dorađivati, razrađivati i unapređivati funkcionisanje i ovoga mehanizma.

Dr. Zukorlić istakao da je od izuzetnog značaja obratiti pažnju da suština ne promakne pored forme, ukazujući na korupcijske radnje u Sandžaku.

– Ono na šta želim ukazati jesu iskustva prostora ne kome djelujem i o kome imam jako puno informacija. Mi imamo na području države prostore koji su maltene van zakonskog sistema, to su svakako već ranije ukazani prije svega opštine Tutin i Sjenica gdje ja ne znam iz kojih razloga, ne znam sa kojim pozadinama ali mi tamo imamo na desetine krivičnih prijava za najteže kriminalne radnje i korupcijske radnje i to traje godinama, međutim i dalje se te prijave ili započete istrage čuvaju po raznim fiokama tužilaštava ili sudova, prije svega na lokalu a ponekad i nešto više. To su stvari koje nisu iz onog segmenta proceduralnosti i na njih se posebno treba obratiti pažnja, pogotovo na određenim prostorima koji proteklih decenija se mogu označiti kao trusni prostori, takve pojave nisu samo pitanja obične korupcije, one su vezane i za bezbijednost, one su vezane za svojevrsnu depresiju i tenzije koje se na tom dijelu prostora šire i koje mogu imati i dalekosežne posljedice. Nažalost imamo i neke druge pojave, simptome oko imenovanja nekih direktora škola u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici gdje uprkos jasnim dokazima dostavljenim Agenciji vezanim za korupcijske neke pojave imamo imenovanje tih direktora, ja ću se time i kao predsjednik Odbora pozabaviti i svakako se protiv toga treba sasvim jasno suprostaviti.

Zatražili od Agencije za borbu protiv korupcije i od ostalih organa vlasti da se protiv ovakvih pojava poduzme sve što je potrebno i da se građani zaštite.