Home Vijesti Delegacije iz Sandžaka na dženazi u Srebrenici

Delegacije iz Sandžaka na dženazi u Srebrenici

415
0


Muk i bol. Tišina koja se čuje glasnije od bilo kojeg krika slike su koje bilježe i ovogodišnju dženazu za 33 žrtve genocida počinjenog jula 1995. godine u bosanskohercegovačkom gradu Srebrenica čiji su posmrtni ostaci ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula ove godine. Čuje se dova preživjelih članova porodica ubijenih i šapat kroz plač. Suze bi potekle, ali kao danij više nema, jer su, izgleda, oči presušile poslije toliko preplakanih godina.

Brojni predsjednici velikih država, predstavnici vjerskog, javnog, kulturnog i političkog života svojim prisustvom danas poslali su poruku da se genocid u Srebrenici ne smije nikada zaboraviti.

Prisutne su i delegacije iz Sandžaka. Delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji predvođena predsjednikom muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem prisustvovaće dženazi na kojoj će ove godine konačni smiraj naći 33 osobe.

Delegaciju Stranke pravde i pomirenja predvodi akademik Muamer Zukorlić.

U Potočare stigla i delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća predvođena predsjednicom Jasminom Curić kao i delegacija grada Novog Pazara predvođena gradonačelnikom Nihatom Biševcem.

Najmlađa žrtva koja je ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk, rođen 1979. godine, koji je u momentu ubistva imao 16 godina.
Najstarija žrtva ukopana ove godine je Šaha Cvrk, koja je imala 82 godine kada je ubijena i jedina je žena koja je u Potočarima ove godine ukopana.
Konačan smiraj ove godine naći će otac i sin – Zaim i Fuad Pilav.
Ukopani će biti i braća Mujić, Fahrudin (25) i Zijo (28), te braća Isaković.
Asim Isaković je u momentu kada je ubijen imao 20 godina, dok je njegov brat Kasim bio dvije godine stariji.
Neka tuga bude
nada!

Neka osveta bude pravda! Neka majčina suza bude dova da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica!

SANA- Hamza Škrijelj