Home Vijesti Opština Tutin formira deponiju na ulazu u grad

Opština Tutin formira deponiju na ulazu u grad

514
0

Povodom formiranja nelegalne deponije otpada različitog porijekla na obali rijeke Vidrenjak, a na udaljenosti 500-600 metara od centra grada Tutina, NVO „Meraklje Sandžaka“, najoštrije osuđuje ovako neodgovorno ponašanje i zahtijeva hitnu reakciju, prije svega opštinske komunalne inspekcije, a potom i svih nadležnih organa, da upotrijebe sve raspoložive kapacitete, kako bi se problem riješio u što kraćem roku.

Napominjemo da ova lokacija nije odgovarajuća čak ni za komunalni otpad, kako je naznačeno na tabli sa natpisom „Komunalni otpad“, a pogotovo ne za otpad iz domaćinstava i paljenje istog, zato što, prije svega, zagađuje rijeku koja tuda teče, pravi smetnje pri njenom proticanju i povećava rizik od izlivanja iz korita i plavljenja okoline i puta, blokirajući saobraćaj (kakav smo slučaj imali prije izvjesnog vremena), ali zagađuje i okolne pašnjake (imali smo slučaj da stoka crkava u blizini te deponije, vjerovatno od trovanja), kao i vazduh. S obzirom da se nalazi na ulazu u naš grad, svakom musafiru pruža izuzetno negativnu sliku o našem gradu i nama.

Svjedoci smo da se otpad i smeće gomilaju danima i onda se građevinskim mašinama zatrpava, što potkrepljuje činjenicu da se planirano formira deponija, kojoj, podvlačimo još jednom,  tu apsolutno nije mjesto.

Pored nadlježnih organa iz lokalne samouprave pozivamo građevinske firme koje tu odlažu komunalni otpad, nevladine organizacije, političke partije i sve građane da svako na svoj način i u skladu sa svojim mogućnostima pomogne u rješavanju ovog, već sada velikog problema koji se tiče svih nas.

Ukoliko bude potrebno, zatražićemo pomoć od ministarstva zaštite životne sredine i drugih nadlježnih republičkih organa.