Home Vijesti Jahja Fehratović gost K::CN1 o IUNP-u i akreditaciji

Jahja Fehratović gost K::CN1 o IUNP-u i akreditaciji

912
0

Dokaz da se sistem rada ipak vrijednuje i da mora biti priznat kad tad, jeste i akreditacija Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru kao naučno-istraživačke ustanove. Rukovodilac Departmana filoloških nauka prof.dr. Jahja Fehratović bio je gost emisije „Srbija Online“ na Kopernikus televiziji gdje je govorio o Univerzitetu kao riznici znanja ali i o poslednjem priznanju koje je ova visokoškosla ustanova dobila od Ministarstva prosvjete.

“Mi smo prije neki dan dobili akreditaciju Univerziteta kao naučno-istraživačke ustanove odnosno ovjerili smo akreditaciju. Svi smjerovi zadobijaju tu formalnu stranu a to je jako važno naglasiti zbog svih. I prije smo imali tu pozitivnu odluku Vlade R. Srbije jer su svi bili svjesni da je to stvar političke odluke da se otežava dodjela akreditacije. U svakom smislu, svi studenti koji završe naš Univerzitet imaju ravnopravan status sa svim ostalim studentima bilo kog priznatog univerziteta, akreditiranog, u R. Srbiji”, kazao je prof.dr. Jahja Fehratović.

Ističe da je ovime otpočet proces otklanjanja nepravde prema Internacionalnom univerzitetu.

“U suštini, mi nikada nismo imali problem izvan R. Srbije, jer se tu primarno gledao kvalitet i zaista od starta su sve diplome bile priznate i validne kao i najnormalnije prihvaćene bilo gdje u svijetu. Ovjde je bio taj politički problem, nažalost, ali eto hvala Bogu pa je na izmaku i izdisaju. Konačno se zadovoljava pravda prema svim studentima, generacijama koji su svih ovih godina upisivani i uspješno su svojim radom i kvalitetom, izborili se za takvu pravdu”, završava prof.dr. Jahja Fehratović.

Podsjećamo da je 18.06.2019. godine odlukom Odbora za akreditaciju naučnoistraživačkih organizacija Republike Srbije potvrđeno da IUNP ispunjava uslove propisane u Pravilniku o vrednovanju naučnoistraživačkog rada i postupku akreditacije instituta, integrisanih univerziteta, fakulteta i centara izuzetnih vrijednosti. Uslovi koje Univerzitet ispunjava, između ostalih, podrazumijevaju posjedovanje dozvole za rad, referentan nastavnički kadar, adekvatan prostor i opremu za obavljanje naučnoistraživačke djelatnosti.