Home Vijesti Šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji (EU) Sem Fabrici posjetio preduzetnicu iz...

Šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji (EU) Sem Fabrici posjetio preduzetnicu iz Novog Pazara

364
0

Ukupno 106 preduzetnika, mikro i malih preduzeća koja se bave proizvodnjom hrane, namještaja, tekstila i odjeće, preradom drveta i metala, ali i informacionim tehnologijama i drugim privrednim djelatnostima dobila su bespovratna sredstva za nabavku opreme koja će doprinijeti većoj produktivnosti, poboljšanju kvaliteta i asortimana proizvoda i, najvažnije, otvaranju novih radnih mjesta.

Jedan od tih preduzetnika je i Elmedina Ćosović iz Novog Pazara čija se firma bavi proizvodnjom pločastog namještaja.

“Alaturk je mala porodična firma koja je počela sa radom prije nekih dvije godine dana, mi smo mlada, porodična firma koja se bavi proizvodnjom namještaja od pločastih materijala. Obzirom da smo mlada firma nama su stalno potrebna nova sredstva za ulaganja i ovo je bila odlična prilika pod strane EU PRO-a koja je omogućila da nabavimo ovu mašinu koja nama koristi za sečenje velikih ploča. Mašina je koštala oko 15.000 eura s tim što smo mi učestvovali 20%. Zahvaljujem se EU PRO, zahvaljujem se Vladi RS-a na ovoj divnoj prilici, ova će mašina nama mnogo značiti.”, istakla Elmedina Ćosović

Šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji (EU) Sem Fabrici obišao je danas firmu preduzetnice uverivši se da su ispunjeni uslovi te da će mašina u punom kapacitetu početi sa radom već za mjesec dana, kada se novi upošljeni radnik vratiti sa obuke.

“Veliko mi je zadovoljstvo da sam danas ovdje došao na Elmedinin poziv da posjetim njenu kompaniju, njenu radionicu. Naime EU joj je dala donaciju još u aprilu mjesecu, donaciju u okviru programa za socijalno preduzetništvo, to je bio iznos od 15.000 eura i drago mi je da vidim tri mjeseca kasnije da u njenoj radionici već stoji nova mašina sa kojom će ona svakako postati u svom poslu konkurentnija na tržištu. Pored toga Elmedina me je upoznala sa svojim timom i pokazala 3D projekte koje oni rade za svoje malo zahtevnije klijente. Ja samo mogu da joj se zahvalim što je omogućila da EU PRO bude dio njenog uspjeha.”, kazao Sem Fabrici

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić / FOTO – SANA