Home Vijesti Koca: Aikido je jedina preostala borilačka vještina

Koca: Aikido je jedina preostala borilačka vještina

763
0

Novi Pazar grad je mladih, ali i velikog broja talentovanih sportista. Naši sportisti postižu rezultate na raznim frontovima, ali o jednom sportu malo se ili gotovo nikako govorilo na našem području. Aikido, nastao u Japanu sredinom 20. vijeka od osnivača Moriheja Uešibe. Naziv aikido dolazi od tri japanska sloga koji označavaju harmoniju, energiju i put, pa aikido predstavlja put harmonije kroz energiju. O vrijednostima aikidioa, po čemu je on specifičan, te o ovoj vještini kao načinu života u emisiji “Iz svijeta sporta” govorio specijalista i trener Bakir Koca. Posebno potencirao da je jedini sačuvao borilačku vještinu u sebi, a da su svi ostali zapravo borilački sportovi.

“Jedini koji je zadržao vještinu u sebi jeste aikido. Zadržao je tu cjelinu, jer aikido nije sport, on je borilačka vještina. Šta znači borilačka vještina? Pa to je zapravo način života, posvećenost, stanje duha i smirenost, a već u karateu imate recimo neku penziju kada dostignete određeni broj godina ili medalja i vi ste završili sa tim. Ne, u aikidou radite non stop, radi učestalo i njime se bavite sve dok ne prestanete da živite. Jedan od najvećih aikido majstora koji se predstavio na reviji prošle godine ima čak 82 godine”, ističe Bakir Koca.

Svi zainteresirani roditelji, ali prije svega mladi koji žele svoj duh smiriti ovom plemenitom vještinom mogu se javiti treneru Bakiru Koci, a treninzi se sprovode na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

“Radimo na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Treninzi se održavaju četvrtkom, subotom i nedjeljom od 18 časova. Prednost aikidoa je što će učenici u trenažnom procesu razvijati fleksibilnost, kordinaciju, motoriku i kondiciju, ali ono također bitno, lijepo će se zabaviti, steći će nova prijateljstva i primiriti svoj duh”, kazao je Koca.

Cijeli razgovor možete pogledati u večerašnjem izdanju emisije “Iz svijeta sporta” na Sandžak televiziji.

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA