Home Vijesti Dr. Fehratović: BNV falsificirao diplome „Avdo Međedović“ i “Muhamed Hevaji Uskufi”

Dr. Fehratović: BNV falsificirao diplome „Avdo Međedović“ i “Muhamed Hevaji Uskufi”

803
0

Upitne su diplome koje su iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća dobili učenici koji su nastavu u osnovnoj školi završili na bosanskom jeziku. Posebno je sporna diploma „Avdo Međedović“ koju dobija svaki učenik koji osnovno obrazovanje završi na bosanskom. Iz Matice Bošnjačke kažu, radi se o klasičnom falsifikatu i pravno i formalno su nevažeće. Podijeljene su čitavoj generaciji svršenika osmogodišnjeg razreda nastave na bosanskom u gradovima u Sandžaku

-Falsifikat se sastoji u tome što stoji datum 28.6. 2019. godine i onaj koji uručuje diplome, predsjednik Vijeća dr. Sulejman Ugljanin. A Sulejman Ugljanin nije predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća još od izbora prošle godine. Do 24.6. 2019. bio je Esad Džudžo kojeg je nakon razrješenja istig dana naslijedila Jasmina Curić, kaže dr. Jahja Fehratović „Matica Bošnjačka akademik Muamer Zukorlić muftija“ 

I dok govori o ovoj situaciji na mobitel stižu fotografije diploma koje na današnji dan potpisuje ni manje ni više nego Esad Džudžo. Čak su i doplome Muhamed Hevaji Uskufi, koje su ekvivalent Vukovoj diplomi, a koje dobijaju đaci generacije po završetku osmog razreda sporne jer ih u nekim slučajevima u školama na području Novog Pazara na današnji datum potpisuje Esad Džudžo smijenjen prije četiri dana. Poručuje, radi se o jednom masovnom falsifikatu za koji neko mora odgovarati. U problemu su sad učenici koji upisuju srednje škole sa smjerom na bosanskom jeziku koje ukoliko se ne reaguje ne mogu biti priznate.

-Ovo znači da su naša djeca, cijela jedna generacija uskraćeni s ovom diplomom upisati željenu školu. Ovo je jedan nevjerovatan skandal, zločin, kriminal prema bošnjačkom narodu, a oni koji rukovode BNV majstori su da obesmisle svaki ozbiljan projekt, ističe dr. Fehratović.

Ovo je, upozorava nešto što bi moglo ostaviti traga na cjelokupan nastavni proces jer je pitanje da li će roditelji djece željeti da nastave slušati nastavu na bosanskom jeziku.

-Dilema koja je opasna i mi ćemo svi silama raditi da se poboljša nastava na bosanskom jeziku, izgrednici kazne, ovi plagijatori, falsifikatori, pa i kriminalci što se osvjedočilo s ovim dokumentom.

Dr. Fehratović poziva sve roditelje čija su djeca dobila sporne diplome, posebno diplomu “Hevaji Uskufi”, da pod hitno traže njihovu reviziju i da podnesu individualne krivične prijave protiv onih koji su im, kako kaže, nanijeli ovo zlo. Matica Bošnjačka će, kao lista, poduzeti sve neophodne radnje da bi se kaznili počinitelji velike nepravde počinjene nad bošnjačkom djecom.