Home Vijesti Dr. Zukorlić upozorava: Komunalna milicija bi mogla biti mehanizam u obračunima na...

Dr. Zukorlić upozorava: Komunalna milicija bi mogla biti mehanizam u obračunima na lokalu

308
0

Poslanici Skupštine Srbije počinju raspravu o Zakonu o komunalnoj policijii. Ovim zakonom ta služba promijenit će ime u komunalna milicija, a sve opštine imat će mogućnost da formiraju svoje komunalne jedinice. Komunalni milicajci dobit će šire ovlasti. Predsjednik SPP-a narodni poslanik dr. Muamer Zukorlić upozorava na mogućnost zloupotreba.

Govoreći o Zakonu o djelatnosti komunalnih usluga dr. Zukorlić ističe da s obzirom na stanje u određenim lokalnim upravama, pogotovo na prostoru Sandžaka, gdje su, kako kaže, često svi mehanizmi dio partokratskih programa, davanje ovlasti sile službenicima komunalne milicije moglo biti mehanizam u određenim obračunima na lokalu.

– Mislim da bi se tu trebalo biti veoma rezervisano  i čak ispraviti ovo ako nemamo adekvatne amandmane  onda barem kroz odborski amandman za šta još postoji mogućnost. Kod mene ovaj pojam izaziva kontroverzu s obzirom na to da smo tokom Drugog svjetskog rata imali i muslimanske milicije Sandžaka i zato to kod nas ima i jedan drugi prizvuk, vjerovatno i na to treba obratiti pažnju.

Postavlja i pitanje kako će izgledati koju Sulejman Ugljanin bude organizovao u lokalnim upravama u kojima vlada.

– Pogotovo ako je bude organizovao s Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu kao što organizuje Bošnjačko nacionalno vijeće. Zamislite koje će sve table biti postavljene ili će ili neće biti skinute. Sve su ovo teme iz našeg ugla veoma važne i interesantne. Ne želim da to kroz ironiju i sarkazam postavim već da skrenem pažnju na to veoma važno pitanje.

Dosadašnja iskustva, podsjeća, uče da se zakoni dosta dobro urede ali ono što se permanentno događa je raskorak između onoga što zakon jeste i njegove primjene na terenu

– Po pitanju ovog zkona, pogotovo tamo gdje se pominje prinuda, daju ovlasti koje se mogu i zloupotrijebiti tu sam veoma zabrinut. Mi imamo Zakon o pravima nacionalnih manjina koji je uspostavio veoma dobar institut, Nacionalna vijeća međutim u iskustvu imamo katastrofalno stanje BNV od 2010. Godine i permanentno čekamo da ćemo u sljedećem mandatu ispraviti određene probleme. Nažalost, imamo idalje to Vijeće kao taoc i nesposobnost ili nevoljnost Ministarstva konačno provede taj zakon

Što se tiče Zakona o djelatnost komunalnih usluga poslanička grupa SPP-a će ga podržati ali bi, poručuje bilo itekako važno da se primjedbe i sugestije uvaže.