Home Vijesti Dr. Zukorlić: Spreman sam lično pomoći oko investitora koji bi kroz koncesije...

Dr. Zukorlić: Spreman sam lično pomoći oko investitora koji bi kroz koncesije gradili autoput kroz Sandžak

1117
0


Na vanrednoj sjednicu Skupštine Srbije narodni poslanici raspravljaju o Prijedlogu zakona o utvrđivanju javnog interesa. Predsjednik Stranke pravde i pomirenja, narodni poslanik dr. Muamer Zukorlić kazao da država i vlast koji žele dobro svome narodu temu puta stavljaju u prvi plan.

– Zato me posebno raduje ovakva tema pogotovu kada se pred nama nađe u ovako konkretnom smislu, gdje imamo odluku o izgradnji još jednog veoma važnog puta za cijelu zemlju, a ja ću kazati i da je put od Pojata prema Preljini od izuzetne važnosti i za regiju Sandžak, pogotovo nakon što se izgradi put preko Požege, gdje će to zapravo biti najkraća linija prema istoku, odnosno prema Istanbulu.

Dr. Zukorlić ukazao kazao da su problemi koji su gomilani na prostoru Sandžaka proteklih stotinu godina u značajnoj mjeri izazvani činjenicom da su tu regiju zaobilazili svi važni putevi.

– Zato je nezaobilazna tema i nadam se uskoro i kompletna radost ono o čemu je bilo riječi, a to je autoput Požega-Boljare. Raduje me da je to sljedeći dio projekta na Koridoru 11, iako mislim da bi trebalo iznaći i dodatne mogućnosti oko finansiranja i ukoliko ne postoje one uobičajene kao i do sada, ne treba isključiti i mogućnost koncesija, ukoliko se Vlada odluči na konces ili otvoreno pitanje – spreman sam i lično pomoći, jer imam komunikaciju i saradnju sa veoma važnim ulagačima koji su spremni izdvojiti sredstva i investirati kroz koncesije i u ovaj dio autoputa. Zato je Stranka pravde i pomirenja jedno od centralnih tačaka svoga programa postavila autoputeve, odnosno Sandžak kao regija raskršća autoputeva sjever-jug, istok-zapad. Krećemo se u tom smjeru i mislim da ćemo realizacijom te ideje i tog projekta otvoriti jednu sasvim novu stranicu i unutar Sandžaka i u cjelokupnom odnosu prema Sandžaku.

Dr. Zukorlić govorio i o posljednjim dešavanjima u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) poručivši da iz dana u dan sve više urušava i obesmišljava.

– Ja pripadam onoj politici koja ne može da se saglasi da se Sandžak, da se Bošnjaci, da se BNV koriste za razne ciljeve, često nečasne i tuđe ciljeve. Ja neću da ćutim na te teme, kao što se ne slažem i osuđujem blagonaklon odnos Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samopuravu koji na neki način doprinosi takvom odnosu u BNV-u. To Vijeće treba svoj posao da radi u skladu sa zakonom, ali svi zajedno treba da idemo u pravcu deblokade Sandžaka, kroz puteve, razvoj, privredu i naravno Sandžak kao regiju koja će biti mjesto susreta, a ne sudara, istakao je dr. Zukorlić.