Dr. Fehratović: Novi zakon o nauci zaustaviće odliv talenata

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U Narodnoj skupštini Republike Srbije poslanici su danas započeli rasravu o prijedlogu novog Zakona o nauci i naučnom istraživnju. Prije nego je zakon došao u skupštinske klupe pred poslanike, prošao je kroz iscrpne javne rasprave, što je pomoglo da se napravi dobar dokument koji uvažava stavove i potrebe naučne zajednice. Prijedlogom ovog zakona kao i nedavno usvojenim Zakonom o Fondu za nauku podstiče se naučno tehnoloski razvoj i obezbeđuje stabilno finansiranje i efikasno korišćeneje sredstava, kroz kombinaciju projektnog i institucionalnog finansiranja.


Narodni poslanik dr. Jahja Fehratović istakao da je za pravu i punu dinamiku, afirmaciju nauke pogotovo među mladima i općenito kod istraživača od izutene je važnosti uspostavljanje dobrog sistema vrijednovanja. Ohrabruje i vijest da je Fond za nauku raspisao i prvi javni poziv za mlade istraživače.

– Zaista je to bitno svakom mladom istraživaču da dobije finansije da se obezbijedi i neko svoje prvo veliko istraživanje završi na način da ne mora moljakati kako bi postigao vrhunske rezultate koji koriste ne samo njemu već cjelokupnom društvu.

S ovakvim postupcima ubijeđen je da će biti zaustavljen dalji odliv talenata koji sad dobijaju šansu da se uz brigu institucija bave naukom i razvijaju vlastite projekte. Također izgradnja tehnološkog parka u Novom Pazaru prilika je, kaže dr. Fehratović za sve talente koji vape za jednakim šansama.

Poslanici Stranke pravde i pomirenja podržavaju Prijedlog zakona o nauci i istraživanjima smatrajući ga velikim napretkom i prilikom za mlade istraživače da naučno primijene i da ih pritom podrže institucije.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img