Home Vijesti Dr. hfz. Haris-ef. Hadžić uzeo idžazu za Kur’an sa senedom do Allahovog...

Dr. hfz. Haris-ef. Hadžić uzeo idžazu za Kur’an sa senedom do Allahovog Poslanika s.a.w.s.

1025
0

“O ljudi, već vam je stigla pouka od Gospodara vašeg i lijek za vaša srca i uputstvo i milost vjernicima. Reci: – Neka se zato Allahovoj blagodati i milosti raduju, to je bolje od onoga što gomilaju.” (Junus, 57-58)

U nedjelju, 23. juna 2019. godine, u Frankfurtu na Majni, između akšama i jacije namaza, u džamiji Islamskog centra “Merkez da’va”, šejh poznate kairske Škole Kur’ana “Imam Ma’saravi”, kurra’ hfz. Mustafa ‘Alijj Es’Sejjid bin ‘Alijj El-Khamees El-Masri, iz Egipta, uručio je idžazu sa senedom do Allahovog Poslanika a.s. dr. hfz. Haris-ef. Hadžiću, profesoru Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru.

Naime, šejh Mustafa El-Khamees je preslušao Kur’an dr. hfz. Harisa-efendiju po kira’etu imama Asima el-Kufija, a prema rivajetu imama Hafsa, te izrazio zadovoljstvo što je imao ovako ozbiljnog i uspješnog kandidata, pohvalio ga i rekao kako i u idžazi piše da dr. hfz. Haris-ef. Hadžić od ovog momenta ima ovlaštenje i dozvolu da može dati idžazu onim kandidatima koji prouče kompletan Kur’an napamet pred njim i zasluže je po pravilima kairske škole „Imam Ma’saravi“, kojoj i on pripada i prema čijem planu i programu radi, podučava i daje idžaze za Kur’an Časni.

Šejh el-Khamees i hfz. Haris-ef. Hadžić

Inače, šejh kurra’ hfz. Mustafa ‘Alijj es-Sejjid bin ‘Alijj el-Khamees je 30. generacija u senedu (lancu) do Allahovog Poslanika a.s., a preuzeo je idžazu od poznatih egipatskih autoriteta i šejhova u kira’etima – od šejha Ahmeda bin ‘Abdulvehhaba bin ‘Abdulmuttalliba bin ‘Alijja el-Kanaija el-Ezherijja el-Hanefijja, zatim od šejha ‘Abdurrezzaka el-Bekrijja i na kraju od šejha Ahmeda ‘Isaa el-Ma’saravija, po čijem imenu je i nazvana škola za Kur’an i izučavanje kiraeta kojoj i on pripada.

Ovo je još jedno veliko priznanje kadru FIS-a u Novom Pazaru, a posebno Mešihatu IZ-e u Srbiji i njenim odgojno-obrazovnim ustanovama u kojima se uči Allahova dž.š. Knjiga.

Molimo Allaha dž.š. da nam podari svaki hajr i da nas sačuva svakog zla, te da nam vodiči budu Njegova Plemenita Knjiga Kur’an i Sunnet našeg voljenog Poslanika Muhammeda s.a.w.s. koji će nas, inšallah, odvesti do Njegovog zadovoljstva. Allahumme amin.

Mubarek olsun i da Allah Uzvišeni podari hajra u daljem radu naših alima i hafiza, u podučavanju mlađih generacija u našim odgojno-obrazovnim ustanovama u Sandžaku i šire. Amin.

Pripremio: Džemat Gazi Isa-beg Frankfurt