Home Vijesti Ugljanin: Izbiti Džudžu i Vučiću iz glave pokušaj uvođenja vanrednih mjera u...

Ugljanin: Izbiti Džudžu i Vučiću iz glave pokušaj uvođenja vanrednih mjera u BNV

293
0

Dezinformacijama neko pokušava, kaže nosilac liste “Samoopredjeljenje“ Sulejman Ugljanin, diskreditirati Bošnjačko nacionalno vijeće. Iako je, kako ga naziva, od dosadašnjeg  predsjednika Esada Džudža mailom dobio poziv za treću sjednicu BNV-a zakazanu u ponedjeljak, 24. jun, Ugljanin obavještava javnost da se radi o zabuni ili falsifikatu.

Da podsjetimo, prethodno je lista Samoopredjeljenje optužila aktualnog predsjednika Esada Džudža da zajedno sa strukturama predsjednika države radi na tome da BNV stavi pod kontrolu Aleksandra Vučića.

– Treća sjednica sa istim potpisom istog predsjednika sazvana je i održana 11. maja ove godine s jednom tačkom dnevnog reda: Obraćanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića vijećnicima pri čemu mu je i dodijeljena plaketa. Na ovoj sjednici bilo je prisutno 31 od 35 vijećnika. Radi se o očiglednoj zabuni ili nekom falsifikatu koju Vučićeve tajne službe pokušavaju, imaju moć, da zbune javnost, kaže Ugljanin.

Iako u pozivu za 11. maj stoji da je riječ o Svečanoj sjednici BNV-a, što zakonski odstupa od redovne sjednice, Ugljanin nastavlja insistirati ističući da naredna sjednica BNV-a treba biti održana najkasnije do 11. novembra ove godine. I nije se, kaže, ušlo u škripac s vremenom kako se šire dezinformacije u javnosti.

– I da izbijemo Vučićevoj administraciji iz glave da pokuša da uvede vanredne mjere zbog tih takozvanih nekih rokova.

O finansijskom planu BNV, što je navedeno kao jedna od tačaka sjednice koju je Džudžo sazvao za ponedjeljak, može se raspravljati tek kada stigne rješenje o pripadajućim sredstvima za ovu godinu od nadležne republičke institucije, a prije toga nikako. Demantuje i da je Džudžu zabranjen ulazak u BNV.

– Što je potpuna laž. Ovaj saziv koji sam ja dobio Džudžo je prekjučer poslao, kako ovdje vidim i sa ovim zavodnim brojem i sa pečatom, iz prostorija Vijeća. I kaže, materijal s ove sjednice proslijedit će vam stručna služba glavnog ureda Vijeća.

Poručuje da u ponedjeljak jedino može biti održana četvrta sjednica i to  ukoliko se usaglase s listom „Vakat je“. U tom slučaju na dnevnom redu mogu biti samo smjena Esada Džudže i proglašenje 28. septembra Danom Bošnjaka.