Home Vijesti U 2020. besplatna zemlja za mlade poljoprivrednike

U 2020. besplatna zemlja za mlade poljoprivrednike

297
0

Početkom naredne godine očekuje se da bude raspisan javni poziv za bespovratno ustupanje zemljišta mlađima od 40 godina koji žele da se bave poljoprvredom.  Prijedlog već utemeljen i bit će proslijeđen Vladi Srbije.

-U Srbiji je 200 hiljada hektara slobodne državne zemlje i ideja Odbora za selo SANU je da se bez nadoknade mladim ljudima koji žele da se bave poljoprivredom podijeli ta zemlja sa striktno utvrđenim pravilima korištenja, kaže Milan Krkobabić ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj

Govoreći o formiranju Nacionalnog tima za preporod sela, pojašnjava da kada se govori o problemima na selu prijedlog bi bio dio rješenja, jer su problemi sela brojni i vezani za egzistenciju, putnu infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje

-Ideja da se ta zemlja njima dodijeli bez nadoknade šansa je da oni budu ozbiljna gazdinstva. To je samo taj prvi, udarni dio a onda idemo na infrastrukturu,  one probleme koje ljudi na selu osjećaju.

Od 4.700 naselja u Srbiji nestaje njih 1.200, dok u 1.000 sela ima manje od po 100 stanovnika, a u više od 200 sela nema osobe mlađe od 20 godina. Strateški cilj formiranja Nacionalnog tima je smanjenje regionalne neravnomjernosti, stvaranje sistemskih preduslova za ekonomsku održivost porodičnih gazdinstava.