Home Vijesti Posjeta ministra Đorđevića Centru za maloljetne migrante

Posjeta ministra Đorđevića Centru za maloljetne migrante

275
0

Od početka migrantske krize 2015. godine Srbija na sve načine pokušava, pogotovo kad su u pitanju maloljetni migranti pokazati jedan poseban odnos prema njima i da im dani koje provode u Srbiji prođu na najbolji način, kaže Zoran Đorđević ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

-U ovom period je bilo mnogo djece i mnogo ih je prošlo kroz Srbiju a neki su ostali ovdje. Trenutno varira broj od 430 do 500 njih. U ovom trenutku ih ima 451. Tri zavoda su određena da budu za smještaj onih migranata koji su najranjiviji, onih najmlađih a također imaju i dvije nevladine ustanove u kojima 26 migranata s kapacitetom od 26 mjesta mogu da prime maloljetne migrante.

Ministarstvo je, podsjeća, još prošle godine izradilo jedinstvenu instrukciju o tome kako treba postupati s maloljetnim migrantima od trenutka kada uđu u Republiku Srbiju, kako bi se između ostalog i znalo ko je zadužen za njih, šta im država sve treba pružiti, od zdravstvene usluge do mogućnosti školovanja. Svakako se, ističe, vodi računa da najbolji kadrovi brinu o njima.

-Ono što zabrinjava okolne zemlje jeste to što oni nisu bili spremni u toj mjeri koliko smo mi bili spremni. Drugo, sada je ta ruta premještena i nije kroz Srbiju . Neki od njih nisu informisani neki traže utočište ovdje ali uglavnom oni koji žele u zapadnu Evropu biraju Bosnu jer je zemlja koja je dosta otvorena kad su u pitanju granice i vjerovatno traže mogućnost da lakše pređu tamo

Država Srbija želi svoje iskustvo s migrantima podijeliti sa susjedima. Ipak, ono što je cilj je dok su na teritoriji Srbiji ponuditi im najbolje moguće uslove za život, poručuje ministar Đorđević.