Home Vijesti Dr. Zukorlić o zbivanjima z BNV za “Politiku”

Dr. Zukorlić o zbivanjima z BNV za “Politiku”

259
0

Previranja u BNV počela su prošle sedmice kada je objavljen zahtjev tog Vijeća rukovodstvu Srbije i Crne Gore da se Sandžaku obezbijedi specijalni status. Esad Džudžo objašnjavao da je to urađeno mimo njegovog znanja i volje, te da taj papir nije potpisao jer nije imao saglasnost liste vijećnika „Vakat je“, koja je u partnerskom odosu s listom „Samoopredjeljenje“.

Umeđuvremenu, lista „Samoopredjeljenje“ zatražila je da Džudžo podnese ostavku, što je on odbio, nakon čega mu je zabranjen ulazak u Vijeće.

List “Politika” komentira da je moguće i da liste „Vakat je” i, sada opoziciona, „Matica bošnjačka” dr. Muamera Zukorlića naprave novu većinu, što bi Ugljaninovu listu otjeralo u opoziciju. Zukorlić, navodi “Politika” u svojoj analizi, ne isključuje „za sada teorijsku” mogućnost formiranja nove većine u BNV-u, ali uz uslove „da se okupimo oko principa za koje se mi zalažemo”. Akademik Zukorlić za “Politiku” kaže:

„Prvo bi trebalo da se raščiste odnosi unutar Ugljaninove grupe, pa odnosi te grupe i koalicionih partnera, pa tek poslije da se mi iz opozicije prema tome opredjeljujemo. Mislim da se u toj grupaciji lome koplja najviše oko budžetskih sredstava koja dobija BNV. Ovo je pred raspletom jer pravno nasilje nad BNV-om počelo je još 2010. i sada treba da se okonča, da se BNV vrati Bošnjacima i ulozi koja mu je namijenjena, bez frakcijskih, partijskih i korupcionaških interesa”.

Inače, 27. juna ističe rok od šest mjeseci od posljednje sjednice Savjeta Bošnjaka. Ukoliko dotad ne bude sazvana, bit će uvedene privremene mjere.