Home Vijesti Đaci završili polaganje kombinovanog maturskog testa

Đaci završili polaganje kombinovanog maturskog testa

324
0

Učenici koji su završili osmi razred osnovne škole danas su od 9 do 11h polagali kombinovani test iz hemije, fizike, istorije, geografije i biologije. Maturante je najviše pomučila geografija, odnosno planine, ali i zadaci iz fizike.
Krađa testova iz matematike i pomeranje polaganja tog testa za četvrtak, 20. jun kod mnogih učenika je prouzrokovalo dodatan stres. Direktor OŠ Bratstvo zadovoljan kako je proteklo polaganje kombinovanog testa ali se nada da će sutra konačno biti okončan test iz matematike.

Učenici beogradskih škola i danas su se okupili pred Ministarstvom prosvete zahtjevajući da se poništi završni ispit i da se u srednje škole upišu prema svom uspjehu.
Na ulazu u zgradu Ministarstva raspoređeni su pripadnici MUP-a, a okupljeni đaci nose transparente sa natpisima “Nećemo kradeni prijemni” i “Ukrali ste nam budućnost”, a mogu se čuti i povici “Mladene, lopove”. Đaci osmog razreda škola u Kragujevcu takođe su protestovali zbog pomeranja testa iz matematike, zahtevajući da polaganje završnog ispita bude poništeno. Protestovali su i maturanti u Nišu.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da oseća moralnu odgovornost jer su testovi iz matematike za malu maturu procureli u javnost, ali da to nije razlog za njegovu ostavku, jer je problem u lošem sistemu polaganja ispita koji je uveden 2011. godine.
Prema njegovim rečima, problemi u polaganju male mature prethodnih godina su nastajali već u štampariji, ali danas je to otklonjeno. Ocjenio je da je polaganje male mature loš model.


“Vi se borite kao lav da to uredite, ali negde curi”, rekao je on.
Dodao je da je zadovoljan samo sa 40 odsto direktora škola u Srbiji.
“Odgovornost onih koji su ukrali test iz matematike je krivična, jer ovo je prevara. Ne znam kolike su kazne, ali znam da je već troje ljudi na tom spisku.

Predjsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nema šta da zameri Šarčeviću, već da mu zahvaljuje za sve što je uradio u obrazovanju, što je bio hrabar i što se borio.


”Ne prihvatam ostavku Šarčevića, drago mi je što je on ministar prosvete i ponosna sam što je ministar u mojoj vladi”, rekla je Brnabić novinarima u Parizu, gde boravi u zvaničnoj poseti, komentarišući slučaj sa krađom testa iz matematike i odlaganjem polaganja male mature.


Podsjećamo, Test iz matematike polagaće u sutra, 20. juna pošto su testovi koji su trebali da se polažu u utorak procurili u javnost.

SANA