Dr.Fehratović u Skupštini Srbije o Državnoj revizorskoj instituciji

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović danas je u Skupštini Srbije kazao da je Državana revizorska institucija najznačajnija i najvažnija institucija kao mehanizam zaštite onoga što čini javno dobro kada su u pitanju finansije.

“Posebno je važan segment, o kome je i revizor danas govorio, nezavisnost rada koja u predhodnom periodima nije bila transparentna i javna, posebno tokom lokalnih problema, lokalne zajednice, gradske opštine.

Zaista je važno da danas i ovih godina ovim sastavom državne revizorske institucije imamo tu svijest o nezavisnosti.

“Kao primjer mogu navjestini svoju opštinu i grad iz kojeg dolazim. Grad Novi Pazar još 2011.godine je tada vlast proslijedila izvještaj o zloupotrebama budžeta za 2000. i 2008.godinu, kada je vlast činio gospodin Ugljanin sa svojom ekipom, gdje je ustanovljeno da je preko 20miliona eura nestalo, ne namjenskim trošenjem budžeta.
Tada se o tome nije ozbiljnije razmatralo. Ugljanin je u tom periodu bio dio Republičke vlasti.”

Dr. Fehratović kaže da je veoma bitno da je za manjinske sredine važno da imamo nezavisnu instituciju, koja će kao što je u predhodnom periodu više puta utvrdila nepravilnosti.

“Bez obzira, što je neko na lokalnoj vlasti on je i na Republičkoj vlasti pa su problemi jednako ukazivani za sve. Navodim kao svjetao primjer ovog sastava revizorske institucije.“

Pozivam da se obrati pažnja na druge opštine kazao je dr. Fehratović.

“Postoji puno dokaza o malvezarcijama u opštini Tutin. Čak sam i ja govorio o zloupotrebama i malverzacijama kada je u pitanju vodovod u Tutinu i samoj izgradnji i rekonstrukciji gdje se izdvajaju sredstva iz budžeta a građani još uvjek nemaju vodu.

Također, izdradnja famozne “Sjeničke kuće“ gdje se čak nekoliko puta izdvajaju milionska sredstva iz budžeta za “ Sjeničku kuću “. Prema svim proračunima građanskim, ta kuća ne može koštati ni pola miliona eura a kamoli više, kako to kaže sadašnji predsjednik Opštine Tutin, iz Ugljaninove stranke.”

Vrlo je važno da pored ovih stvari, posebnu pažnju i prioritet stavite na lokalne zajednice gdje imamo lokalne šerife.

“Lokalni šerifi budžetska sredstva koriste za sopstvene svrhe a za građane problemi ostaju nerešeni.
U Tutinu, u poznim godinama 21.stoljeća ljudi nemaju pijaću vodu.
Iz Republičkog ali i lokalnog budžeta je izdvojen novac više puta za izgradnju vodovoda za građane Tutina.”

Zato je zaista važno da se nastavi u ovom smjeru, konstatovao je dr. Fehratović.

“Posebno imajte u vidu ta osetljiva mjesta i gdje se predstavlja kao ne dobronamjeran odnos vladajuće stranke većinskog naroda prema manjinskom narodu a u suštini se radi o tkz. lokalnim šerifima koji zloupotrebljavaju Republičke i lokalne budžete i tkz. patriotskom pljačkom ponižavaju standard i ugrožavaju živote ljudi”.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img