Home Vijesti Održana promocija knjige autora Mustafe Prljače “Značaj čovjeka, smisao i način realizacije...

Održana promocija knjige autora Mustafe Prljače “Značaj čovjeka, smisao i način realizacije svrhe”

496
0

Tokom “  Trećih susreta mladih “ a pod pokroviteljstvom Rijaseta IZ-e u BiH, a u organizaciji Uprave za vjerske poslove, održana je promocija knjige Mustafe Prljača “ Značaj čovjeka, smisao i način realizacije svrhe “. Promociji je prisustvovao i predsjednik Mešihata IZ u Srbiji, prof.dr. Mevlud ef. Dudić i izaslanik Reisu-l-uleme Ismail ef. Smailović .

Gost promocije bio je i mr. Meho Šljivo, rukovodioc Odjela za hatabet, vaz, iršad i misijsko djelovanje Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH, istakao značaj knjige koja je, kako kaže, napisana iskreno, od srca.

“ Ova knjiga je decenijama ispisana srcem i umom i dobija sadržaj koji se nije mogao napisati po nalogu neke uprave. Uvjeren sam da je ova knjiga objavljena na drugom jeziku a da ne znamo autora, pomislili bi da je neko od velika islamske misli ili savremene misli koji zna o islamu. Način na koji je gospodin Mustafa pisao i upotrebio sve stilske figure, zaista ostavlja dojam o islamu i novoj percepciji na svijest.

Ozbiljna pitanja i pitanja od krucijalnog značaja se nalaze u ovoj knjizi i šta možemo očekivati od života. “

Autor gospodin Prljača i sam kaže da je njegova knjiga svojevrano osvježenje i okrepa u vremeu koje sve više prožimaju : beznadje, besperktivnost i obesmišljenost svakog zalaganja u vremenu poniženosti čovjeka i reduciranog ispoljavanna njegovog bića.

“ Podsjećam vas na osnovnu sastojnicu naše kulture gdje svako dobro ima svoj puni smisao i da svaki gest kojim se makar malo oplemeni i unaprijedi život pojedinca ili zajednice a kojeg pokreće vjera. Civilizacija je ponizila čovjeka jer ga svodi na potrošaca i na dimenziju tj. biće koje je zamajano pravim ciljem. Čovjek je užvišeno Božije stvorenje. Kako sve funkcioniše sve na svijetu, tako moramo da kontrolišemo naše živote al na bolje. Sve što je uvedeno u postojanje je uvedeno kroz milost Allahovu. 

Ono što islam definira kao grijeh jeste odstupanje od pravih vrijednosti. Podsjećam vas i na to je nekada sve u sitnicama, nekad i selam dosta može i promjeniti i značiti. Poselamiti svakoga na svakom koraku, uputiti osmjeh je nešto što je bitno. 

Moramo znati prave vrijednosti. Postoji dosta priča o odnosu djece i roditelja, koji nas dosta toga mogu naučiti. Moramo shvatiti da su roditelji jedini iskreni i pravi prijatelji. Koliko god nas sve odvraćalo od islama, roditelja moramo se oduprijeti, to je zlo koje nas odvraća od dobrog. “

Učešće mladih na ovom svijetu je veoma bitno u svim oblastima i sferama istakao je autor.

“ Vodite računa o životnom vremenu. Mladi ste, vrijeme je čudesan fenomen, ne možete ga zaustaviti. Ali ne možete ga ni poreći kao ni njegov utjecaj. Kaže se da niko neće žaliti više od onoga koji je izgubio svoje dragocjeno vrijeme. Mi smo imali veliko iskušenje, jer nakon 600 godina dolaze ljudi koji dovode u pitanje ispravost islama. Mi imamo tradiciju koja nosi svoj pečat a mi ga moramo održati i sačuvati. “

Nakon promocije, učesnici su završili sa drugim danom manifestacije susreti mladih. Očekuje ih put ka Sjenici, ali i upoznavanje ka kulturnim obelježjima Sandžaka.

Prijedlog ali i zaključci nakon drugog dana susreta :

  1. Mreža mladih mora dobiti pravni naziv na području IZ u BIH;
  2. Promocija univerzalnih vrijednosti – vjera, moral, znanje;
  3. Putem mreže je potrebno ustrajatati iz domena humanitarne oblasti;
  4. U cilju koordinacije i promocije aktivnosti raditi na uspostavi digitalne platforme mladih;
  5. U narednom periodu, konceptualno unaprediti susret mreže mladih iznesenih predloga;
  6. Planirati program tj.projekat planske i organizacione mreze mladih na nivou Mešihata IZ u Srbiji i Rijaseta IZ u BIH.

Zahvalili su se cjelokupnom rukovodstvu Mešihata IZ, direktoru Medrese Gazi Isa Beg u Novom Pazaru, kao i svim učesnicima tokom susreta mladih.

Izaslanik Reisu-l-uleme Ismail ef. Smailović se na samom kraju obratio skupu gdje smatra da nakon već dva dana druženja vidimo slast i ljepotu medjuljudskog upoznavanja i druženja a to je potrebno i Bosni i Sandžaku.

“ Zahvalio bi se svima, našim dragim domaćinima. Moram priznati da za svaki projekat treba tim kako bi se realizirao bilo koji projekat. Ovakva organizacija je i primjer za to. Lijepo naslovljena tema, konstatno međusobno upoznavanje i druženje, gdje morate ustrajati u samom naslovu teme ove manifestacije. Sve ono što smo i danas ali i jučer slušali, podignimo glavu i kažimo da smo muslimani, osjetimo tu draž i čar islama. Zašto biti pognute glave i ići u nepoznato i u grijeh. Čestitam svima i ovo je samo napredak i put ka usavršavanju i unapređivanju odnosa. Svako predavanje, program cio je koncipiran tako da se upoznate sa novom tradicijom, kulturom iz druge perspektive a jedan je cilj, istrajati u islamu.

Želim da u ime svih uručimo zahvalnost koju zasigurno zaslužuje predsjednik Mešihata IZ u Srbiji.” 

Muftija Dudić nakon uručene nagrade se zahvalio svima ali je dodao da se iznenadio u MOK mladih i učešća u organizaciji a pak ni on nije očekivao da će istrajati u tome.

Koordinatori Medžlisa su zaista položili ispit najvećom ocjenom, kazao je muftija Dudić.

SANA