Home Vijesti Počeli Treći susreti Mreže mladih Islamske zajednice

Počeli Treći susreti Mreže mladih Islamske zajednice

473
0

Pod pokroviteljstvom Rijaseta IZ-e u BiH, a u organizaciji Uprave za vjerske poslove, u Novom Pazaru su počeli Treći susreti Mreže mladih Islamske zajednice. Učesnici dolaze sa područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Sandžaka. Susrete je otvorio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

U amfiteatru Fakulteta za islamske studije muftija dr. Dudić poželio je dobrodošlicu gostima.

“Želim da se lijepo osjećate i da se zahvalim reisul ulemi i svim saradnicima koji su odlučili da Treći susreti omladine budu održani u Novom Pazaru. Ovdje smo na mjestu gdje je počeo islam na ovim prostorima, na mjestu gdje su temelji Isa-begove džamije. Svi ovi burureti, znajte, nastali su zbog toga što smo se odvažili da kao Islamska zajednica budemo samostalni u svom radu”, istakao je Muftija.

Ljudi koji razmišljaju na duge staze, istakao je Muftija, oni sade stablo koje će dati svoje plodove u budućnosti.

“Mi smo shvatili da nama nema opstanka bez dobro odgojene i dobro obrazovane omladine. I poslije četvrt vijeka teške i velike borbe ubiramo plodove uspjeha. Kada bi nas neko pitao da li bismo ovo opet uradili, rekao bih da se ne kajemo, ali da je svaki potez koji smo tada povukli bio rizičan, jer nismo osnovali niti jednu ustanovu, a da nismo pretrpjeli razne napade”, poručio je muftija dr. Dudić.

Predsjednik Mešihata osvrnuo se i na pokušaj rušenja jedinstva Islamske zajednice 2007. godine.

“Tada su pojedinci, uz podršku i pomoć nekih političara koje smo mi napravili ti 90-tih godina, uradili ono što je uradio Fikret Abdić u BiH. Oni to zovu rijaset, mi to zovemo nedžaset. Oni svog prvog čovjeka zovu muftija, mi ga zovemo paramuftija. Oni za sebe kažu da su zajednica, a mi kažemo da su parazajednica, jer sve njihovo je sa prefiksom “para” ili lažno. Znajte, da nije bilo pomoći i asistencije policije ne bi oni uspjeli oteti ni tih 20-tak džamija. Ali ne pada snijeg da pokrije brijeg, već da svaka zvijer pokaže trag. Oni su pokazali ko su i šta su, a vjernici su još od prvog dana znali i podršku dali jedinoj legalnoj i legitimnoj Islamskoj zajednici”, dodao je muftija dr. Dudić.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH Ismail ef. Smajlović obratio se prisutnima kao izaslanik reisul uleme Huseina ef. Kavazovića.

“Moja poruka svima, a pogotovu mladima jeste da razvijajmo kod sebe svijest o odgovornosti, jer vi ste upravo spoj mladalačke energije i svjesnosti o pravim vrijednostima. U tom duhu, smatram ove susrete otvorenim”, istakao je Ismail ef. Smajlović.

Nakon zvaničnog otvaranja, uslijedio je radni dio. U prvoj sesiji govorili su doc. dr. Enes ef. Svraka na temu: “Mreža mladih – doprinos društvenoj zajednici”, dr. Safija Malkić na temu: “Uloga i doprinos mladih u izgradnji i očuvanju zdrave porodice”, te Ismail ef. Smajlović na temu: “Identitet muslimana između tradicionalnih vrijednosti i izazova globalizacije”. U drugoj sesiji obratili su se dr. Enver Gicić na temu: “Mladi i afirmacija pozitivnih društvenih vrijednosti”, mr. Mirza-ef. Mešić na temu: “Iskustvo i aktivnost Mreže mladih Mešihata IZ u Hrvatskoj “kao i predstavnik Rijaset IZ BiH na temu: “Iskustvo i perspektiva organizovanja susreta Mreže mladih”

SANA 

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA