Home Vijesti Kraj školske godine za osnovce – Osmaci od ponedjeljka polažu test

Kraj školske godine za osnovce – Osmaci od ponedjeljka polažu test

296
0

Osnovcima od prvog do sedmog razreda juče je bio poslednji radni dan u ovoj školskoj godini. Osmaci su nastavu završili 31. maja, ali ih u ponedjeljak, utorak i srijedu – 17,18. i 19. juna čeka završni ispit.

Za učenike srednih škola nastava traje do 21. juna. Maturanti četvorogodišnjih i trogodišnjih škola raspustili su se 31. maja. Za one koji upisuju fakultete predstoji prijemni ispit.

Prema podacima Ministarstva prosvjete, osmi razred je završilo 69.388 učenika, ali će na malu maturu osim njih izaći i 215 učenika koji su osnovnu školu završili od 2010. do 2018. godine.

U srednjim školama u Srbiji slobodnih mjesta ima za 76.239 učenika, što znači da će svi moći da se upišu, ali od uspjeha na završnom ispitu i u osnovnoj školi zavisi da li će upisati željenu školu.

Proba male mature: Đake mučila riječ “diskretno”

Male maturante u ponedjeljak, 17. juna, čeka test iz srpskog ili maternjeg jezika, u utorak će rješavati zadatke iz matematike, dok će u srijedu raditi kombinovani test koji podrazumijeva zadatke iz fizike, biologije, hemije, historije i geografije.

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja spremio je zadatke za testove, koji se štampaju danas i sutra. U nedjelju će biti distribuirani po školskim upravama, a u ponedjeljak, neposredno pred početak testa iz srpskog, preuzimaju ih direktori škola.

Testove će do školskih uprava pratiti policija, a u Zavodu su primenjene posebne mjere bezbjednosti kako zadaci ne bi dospjeli u javnost.

Rukovodilac Centra za ispite u Zavodu Dragana Stanojević rekla je ranije za Tanjug da niko od zaposlenih nema pristup finalnom materijalu samostalno, a konačnu verziju testova mogli su da vide samo dvojica zaposlenih.

“Testovi se čuvaju na sigurnosnim fleševima koji imaju dvostruku šifru. Polovinu šifre zna jedan kolega, drugu polovinu drugi kolega i da bi pristupili materijalu obojica moraju da budu prisutna”, objasnila je Stanojević.

Zadaci se rješavaju isključivo hemijskom olovkom, nije dozvoljeno da đaci imaju kod sebe telefon ili digitron, već je dozvoljeno samo da ponesu sa sobom flašice sa vodom.

Mala matura organuzuje se obično u fiskulturnim salama ili svečanim salama, gdje mogu da stanu svi učenici koji polažu završni ispit.

Uspeh na završnom ispitu nosi maksimalno 40 bodova, dok uspeh iz škole nosi 60 bodova.

Na sva tri testa đaci će rješavati po 20 zadataka. Svako pitanje nosi po jedan bod. Bodovi iz srpskog i matematike množe se sa koeficijentom od 0,65, tako da đaci iz srpskog mogu maksimalno da osvoje 13 bodova i iz matematike isto toliko.

Bodovi sa kombinovanog testa množe se sa koeficijentom od 0,7, tako da učenici maksimalno mogu da osvoje 14 bodova.

Za upis u četvorogodišnju srednju školu i gimnaziju, potrebno je da učenik ima najmanje 50 bodova.

izvor: mondo.rs,  Tanjug