Home Vijesti Održana press konferencija Izvršnog odbora BNV-a

Održana press konferencija Izvršnog odbora BNV-a

338
0

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću organizirana je press konferencija na kojoj je govorio član Izvršnog odbora prof. Hasim Mekić.

Tema press konferencije bila je aktuelna tema inicijativa o specijalnom statusa Sandžaka. Na pitanje novinara o stavovima koje su iznijeli predsjednik i potredsjenik Vijeća i ne podržavanju inicijative, prof. Mekić istakao da postoji sporazum o saradnji u kojem se definiše minimum zaštite nacionalnih prava Bošnjaka.

„Reći ću vam da BNV radi u punom kapacitetu, njegov rad je usmjeren na osnovu zakona i na osnovu akata BNV-a, pored toga, na osnovu platforme predizbornog izbornog procesa, na osnovu izbornih rezultata i na osnovu sporazuma o saradnji dvije izborne liste, u tom sporazumu o saradnji stoje određeni članovi kao što je član 6 koji definiše minimum zaštite nacionalnih prava Bošnjaka.“ istakao Mekić

Prije par dana predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo, izjavio je za medije da o zahtjevu BNV državnim organima Srbije i Crne Gore za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak ne zna ništa zvanično i da je pismo rezultat zalaganja jedne grupe vijećnika u Izvršnom odboru, s liste “Samopredeljenje” Sulejmana Ugljanina.
Jučer je također i potpredsjednik BNV-a g. Kačapor naglasio da to nije inicijativa BNV-a te da je oni nisu podržali.

„Izvršni odbor koji ima 5 delegata sa liste „Samoopredjeljenje“, bez obzira što nasi delegati nisu prihvatili da prisustvuju je održao sastanak i smatrao je da je legitimno pokrenuo inicijaticu o specijalnom statusu Sandžaka. Ja želim da kažem da mi ne prihvatamo da je to urađeno u ime BNV.“ istakao Kačapor

Očigledno je da inicijativa o specijalnom statusu Sandžaka postaje tačka razlaza untar vladajuće većine u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Nezvanično saznajemo da bi razrješenje moglo doći tokom redovne sjednice, na kojoj bi se raspravljalo o novonastaloj situaciji.

SANA – Adaleta Sejdvić-Hamzić / FOTO – SANA