Home Vijesti Završni ispiti za osnovce i srednjoškolce

Završni ispiti za osnovce i srednjoškolce

1064
0

Zavrsni ispit za osmake sirom Srbije pocinje 18 juna, testom iz Srpskog jezika, 18 juna ce pokazati svoje znanje iz matematike dok je kombinovani test planiran za 19 jun u trajanju od 9 do 11 casova. Kombinovani test sastavljen od pitanja iz biologije, hemije, istorije, geografije, nosice 14 bodova dok testovi iz matematike i srpskog jezika nose po 13 bodova.

Maksimalan broj bodova koji osmaci mogu ostvariti na maloj maturi je 40, dok je maksimalan broj bodova ostvarenih uspjehom tokom skolovanja 60.

Iz Ministarstva prosvete naglasavaju da su u svakoj fazi pripreme zavrsnih ispita, preduzimane posebne mere bezbednosti kako oni ne bi dospeli u javnost pre vremena a direktori ih od skolakih uprava preuzimaju na dan polaganja.

Ministarstvo je takodje objavilo konkurs za upis u srednje skole, pa su ucenici srednjih skola sirom Srbije upoznati sa tacnim brojem slobodnih mesta u srednjim skolama koje ih interesuju.

Novo pravilo koje stupa na snagu ove godine jeste to da ucenici nece moci da upisu 4godisnje smerove u srednjim skolama bez 50 bodova male mature, zbrojno na osbovu bodova koje nose sa bodovima uspeha.

Takodje, novina od ove godine je i to sto se nece racunati bodovi sa takmicenja osim u skolama i odeljenjima za talente. Za ucenike koji zele da upisu za nadarene fizicare ili informaticare, postojace jedinstveni test pa ce moci da se prijave za oba profila ukoliko su zainteresovani. Nakon dva dana,21. Juna ce izaci preliminarni rezultati ispita na nivou skole, na osnovu kojih ce ucenici imati okvirnu sliku koju bi skolu mogli da upisu.

Konacni rezultati ce biti objavljeni 27 juna a nakon toga 28 i 29 juna, od 8 do 15h sledi popunjavanje i predaja listi zelja i unos u bazu podataka. 3jula od 8 do 15h ce se obaviti prijem zalbi i unosenje ispravki. Prvi upisni krug ce se obaviti 8 i 9 jula od 8 do 15 h dok je termin drugog upisnog kruga 11. Jula. Bitno je naglasiti da ne postoji univerzalna tablica ilintacan broj bodova koji su pottrebni za upis ucenika na neke od smerovA vec to zavisi od interesovanja ucenika kao i broja bodova koje su osvojili.

SANA