Home Vijesti Testovi za malu malu maturu spremni za štampanje

Testovi za malu malu maturu spremni za štampanje

520
0

Testovi za završni ispit su spremni i direktori škola će ih preuzeti u ponedeljak 17. juna, pred sam početak male mature, kažu u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i poručuju da su, kao i ranijih godina, preduzete sve mjere zaštite kako bi se spriječilo da testovi “procure” u javnost.

U prostorije u kojima su pripremani testovi mogli su da uđu samo oni koji su radili na testovima i to uz posebne kartice za ulaz.

U te prostorije nisu smeli da unesu ništa od ličnih stvari, mobilni telefon, papir, niti bilo šta što može ugroziti bezbijednost testova, kaže za Tanjug rukovodilac Centra za ispite u Zavodu Dragana Stanojević.

Naglasila je da niko od zaposlenih nema pristup finalnom materijalu samostalno, a konačnu verziju testova mogli su da vide samo dvojica zaposlenih.

“Testovi se čuvaju na sigurnosnim fleševima koji imaju dvostruku šifru. Polovinu šifre zna jedan kolega, drugu polovinu drugi kolega i da bi pristupili materijalu obojica moraju da budu prisutna”, objasnila je Stanojević i dodala da samo zajedno mogu da predaju materijal u štampariju.

Testovi će biti štampani u petak i subotu, a u nedjelju je predviđeno da se distribuiraju školskim upravama u pratnji policije.

Testovi za nacionalne manjine, obrazovanje odraslih, zatim testovi koji su prilagođeni osobama sa invaliditetom kao što su uvećani fontovi slova i podebljana slova, štampaju se u Zavodu.

Testovi iz srpskog jezika, matematike i kombinovani test imaju po 20 zadataka, koji su sa tri nivoa postignuća.

Stanojević kaže da će na testu biti devet zadataka osnovnog nivoa znanja, sedam zadataka sa srednjeg nivoa i četiri zadatka sa naprednog nivoa.

“Potrebno je samo da đaci pažljivo čitaju zadatke, da odgovore na traženo pitanje i da napišu sve hemijskom olovkom. To su najvažnije stvari koje treba da urade u ponedjeljak, utorak i srijedu”, naglasila je Stanojević.

U Zavodu kažu da su pripremljeni i rezervni testovi u slučaju da se ugrozi bezbjednost testova, tako da održavanje male mature ne smije biti dovedeno u pitanje.

Završni ispit za osmake počinje 17. juna, testom iz srpskog ili maternjeg jezika, u devet sati.

Test iz matematike zakazan je za utorak, 18. juna, dok će kombinovani test (historija, geografija, biologija, hemija, fozika) biti održan 19. juna.

Završni ispit, koji polažu svi osmaci, označava kraj osnovne škole.

Od rezulatata postignutih na testovima, ali i uspjeha iz škole zavisi da li će đaci moći da upišu željenu srednju školu.

Izvor: Tanjug